Bazele Sistemelor Automate

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Bazele Sistemelor Automate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

S1 Sistem = modelu fizic realizabil al unei structuri de elemente fizice la care singurele legături cu exteriorul sunt mărimile de cauză şi cele de efect. Automatizare = acţiunea de concepere şi realizare de automate şi înzestrarea proceselor tehnice cu automate. Prin automatizarea proceselor tehnice se realizează:creşterea productivităţii muncii;reducerea consumurilor specifice de materii prime, energie, combustibili;creşterea preciziei de execuţie şi a calităţii produselor;creşterea siguranţei în funcţionare;Protecţia instalaţiilor tehnice şi a muncii.Sistem automat = ansamblu format din procesul tehnic condus şi echipamentul de automatizare (de conducere) care asigură desfăşurarea procesului după anumite legi. Principiul reacţiei negative: se caracterizează prin măsurarea unei mărimi de ieşire din sistem şi folosirea acestei măsurări pentru a realiza evoluţia în sens contrar tendinţei de variaţie a acestei mărimi. Stabilitatea orice perturbaţie de scurtă durată a unui regim dateste urmată de revenirea naturală a sistemului, în timp, la regimul de echilibru care a precedat perturbarea. Controlabilitatea = proprietatea conform căreia pentru orice evoluţie dorită a mărimilor efecte există o evoluţie a mărimilor cauze sub acţiunea cărora sistemul realizează respectiva evoluţie a mărimilor efecte.Identificarea = pe baza cunoaşterii evoluţiei mărimilor cauze şi evoluţiei corespunzătoare a mărimilor efecte se pot determina structura şi parametrii sistemului.Adaptabilitatea = dacă un sistem nu posedă o anumită calitate (nu satisface un anumit indicator) dar prin modificări structurale (cu adăugarea unor părţi şi a unor conexiuni noi) şi ajustări parametrice adecvate, noul sistem evidenţiază calitatea respectivă.Robusteţea = proprietatea unui sistem de a-şi conserva între limite precizate o anumită calitate bine definită, în condiţiile în care parametrii şi/sau structura sistemului se modifică între anumite limite admisibile.S2 Structuri de sisteme automate; Rolul reacţiei negative.

În cazul în care subsistemul de conducere elaborează acţiunea de comandă atât funcţie de intrarea u, cât şi funcţie de ieşirea y a subsistemului condus se obţine un sistem cu reacţie,.Subsistemul are rolul informaţional de a transmite la intrarea subsistemului informaţii despre evoluţia ieşirii semnalul transmis fiind denumit semnal de reacţie sau mărime de reacţie. Prezenţa acestei legături inverse asigură o reducere a sensibilităţii la perturbaţii a sistemului. Pentru a obţine un sistem închis pentru controlul nivelului în rezervor se adaugă un subsistem suplimentar care măsoară şi transmite la intrare informaţii asupra nivelului în vas,

Poziţia paletei B faţă de ajutajul A este determinată de diferenţa dintre acţiunea elementului de fixare (resortului) 1, care reprezintă intrarea în sistem şi acţiunea tijei 3 determinată de nivelul lichidului din rezervorul R.In ambele exemple, măsurarea mărimii de ieşire şi transmiterea informaţiei asupra evoluţiei acesteia la intrare introduce o anumită întârziere, care atrage o funcţionare necorespunzătoare a sistemului. Pentru a se reduce la minim timpul de informare a sistemului şi de interpretare decizională asupra evoluţiei ieşirii, se poate transmite la comparator direct mărimea de ieşire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Sistemelor Automate.doc