Masini Electrice si Actionari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Masini Electrice si Actionari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

In cazul conectarii bruste a infasurarii motorului la sursele de tensiune, crt absorbit de motor va fi max, delimitat de val tens de alimetnare si parametri infasurarii. Pe masura ce viteza motorului va creste, crt si tensiune vor creste, iar crt va scadea exponential spre val de reg stationar.

Acest soc de crt are efecte defavorabile asupra sursei si asupra motorului. Socurile de crt sunt insotite de socuri de cuplu care suprasolicita transmisia mecanica a sist; prin urmare apare necesar reducerea socurilor de cuplu si de crt la pornire.

Pornirea motorului de c.c cu excitatie separata

Incazul mot cu excitatie separata se alimenteaza mai intai infasurarea de excitatie al carui crt IE creaza fluxul din intrefier, iar apoi se alimenteaza infas rotorica.

Crt poate fi limitat:

I. Prin inserierea cu indusul a unei rezistente R1;

Se alimenteaza infasurarea de excitatie care asigura fluxul din intrefier ce interact cu crt rotoric. Se inchide K a.i. rotorul este alimentat in serie cu toate cele 3 trepte ale reostatului de pornire. Initial crt are val max IM, iar viteza=0, corespunzatoare pctului A0; Crt rotoric va interact cu fluxul de excitatie a.i. cuplul electromagnetic M=K*Ø*I va determina cresterea vitezei si odata cu aceasta scaderea crt I=(U-K*Ø*I)/R1 . Cand crt atinge val minima in pctul A1 se inchide K1; aceasta scurtcircuiteaza trapta R1, iar punctul de funtionare va salta din pozitia A1 in pozitia A2, pe noua caracteristica corespunzatoare rezistentei R2; urmeaza secvente succesive corespunzatoare determinate de scurtcircuitatea treptelor R2 si R3, pctul de functionare ajungand in final in pozitia A8 pe caracteristica naturala unde motorul va functiona in regim stationar.

Inchiderea succesiva K1, K2 si K3 poate fi comandata cu relee de timp (pornire fctie de timp), cu relee de crt (pornire fuctie de crt) sau cu relee de viteza (pornire fctie de viteza); Ip mediu = radical(IM * Im); M p mediu = radical(MM * Mm);

Valoarea maxima a cuplului la pornire, face posibila pornirea direct in sarcina.

Avantajele metodei: cuplu mare la pornire; simplitate contructiva;

Dezavantajele metodei: randament energetic scazut datorat pierderilor prin efect Joule pe reostatul de pornire, de acea se foloseste la porniri rare. Reostatul se ajusteaza pt regim de scurta durata; gabarit mare necesar amplasarii rezistentelor de pornire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masini Electrice si Actionari.docx