Institutii Bancare Internationale

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Institutii Bancare Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Rolul: Organismele financiar bancare internationale create cu rolul de a promova cooperarea financiara internationala, de a facilita accesul tarilor mai putin dezvoltate sau a celor care se confrunta cu dezechilibre la resurse financiare rolul de a promova investitiile straine de capital si de a stimula dezvoltarea ec. si sociala a tarilor membre. În contextul globalizarii rolul organisme financiar bancare internationale a crescut în prezent existând un nr. mare de institutii cu obiective si mecanisme de finantare diferite.

Ce sunt: Organismele financiar bancare internationale sunt institutii rezultate din reunirea mai multor state sau din reunirea mai multor organisme nationale care convin ca în comun sa atinga anumite obiective legate de fenomenul financiar. Caracterul international al acestor organisme rezulta din cel putin 2 motive : a) ele provin din reunirea mai multor state (deci au caracter supranational) ; b) obiectivele pe care le vizeaza nu afecteaza doar un singur stat ci întreaga comunitate internationala. Organismele financiar bancare internationale au caracter mutual, adica finantarile si sprijinul lor se adreseaza numai statelor membre. În legatura cu organismele financiar bancare internationale mai sunt valabile urmatoarele afirmatii : - aderenta la o anumita organizatie conduce automat si la calitatea de membru al altei organizatii ; - în anumite grupuri de organisme financiar bancare internationale calitatea de membru nu conduce automat la primirea de finantari din partea tuturor organismelor din grupul respectiv ; - organismele financiar bancare internationale sunt pe de o parte un efect al globalizarii iar pe de alta parte reprezinta o cauza pentru fenomenul globalizarii.

Care sunt: În cadrul organismelor financiar bancare internationale se disting doua mari grupari în functie de criteriul geografic astfel : - exista organisme financiar bancare internationale cu caracter mondial: - Banca reglementelor internationale ; - Fondul Monetar International ; - Institutiile din cadrul grupului Bancii Mondiale. - organisme financiar bancare internationale cu caracter regional  actioneaza la nivelul unor continente sau grupuri de state si în cadrul carora deosebim 2 subgrupuri : - Bancile continentale : Ø Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ; Ø Banca Asiatica pentru dezvoltare ; Ø Banca Interamericana pentru Dezvoltare ; Ø Banca Africana pentru Dezvoltare ; - Bancile cu caracter subregional care au o putere financiara mult mai mica actionând la nivelul unor grupuri de state : Ø Banca Nordica de Investitii ; Ø Banca Europeana de Investitii ; Ø Banca Panaraba ; Ø Banca Africii de Vest .

Principiile organismelor financiar bancare internationale: a) Promovarea libertatii comertului international si al transferurilor de capital ; b) Asigurarea asistentei si consultantei de specialitate în fiecare stat pentru a se mentine stabilitatea economica si pe cea monetara interna si externa ; c) Ajutorarea tarilor sarace (principiu valabil doar pentru organismele financiare cu rol de dezvoltare).

Aparitia instit fin: Lumea organismelor financiar bancare internationale înainte de al II-lea razboi mondial era saraca în astfel de organizatii, existând una singura Banca Reglementelor Internationale care avea un rol diferit fata de cel pe care îl are astazi (fusese înfiintata cu scopul reglementarii reparatiilor de razboi datorate de Germania, pe când în prezent are rolul de Banca Centrala a Bancilor Centrale). Dupa al II-lea razboi mondial au aparut mai multe organizatii FBI cu rolul fie de a promova dezvoltarea economica a tuturor statelor si de a ordona relatiile monetare internationale. Dupa un succes al organismelor financiar bancare internationale în anii 50 când au sprijinit redresarea tarilor occidentale afectate de razboi în anii 60 se remarca o reorientare a acestor organisme si catre tarile în curs de dezvoltare. Tot în anii 60 la Fondul monetar si Banca mondiala se adauga noi organisme financiare precum bancile continentale de dezvoltare. Începutul anilor 70 reprezinta un moment important pentru organismele financiar bancare internationale când evenimentele economice si în principal trecerea de la sistemul cursurilor fixe la cele flotante, a însemnat si anularea unor principii care fondasera sistemul de la Bretton Woods în 1944. Prin urmare în întreaga perioada a anilor 70, pentru sistemul financiar international a fost o perioada de a cântari pentru a-si gasi noi obiective astfel : FMI si-a orientat activitatea catre uniformizarea politicilor economice ale statelor (finantarile de la aceasta organizatie se acordau numai daca statul debitor îsi fixa obiective antiinflationiste) dupa cum Banca Mondiala si-a asumat ca principal obiectiv lupta împotriva saraciei. Anii 90 sunt importanti pentru organismele financiar bancare internationale datorita caderii comunismului, eveniment care a determinat nu numai cresterea numarului de state membre ale acestei organizatii ci chiar cresterea numarului de organisme financiar bancare, la începutul anilor 90 înfiintându-se BERD al carei principal obiectiv a fost sprijinirea tarilor din estul Europei pentru realizarea unui sistem economic bazat pe piata libera.

Caracteristicile organismelor financiar bancare internationale: a) Aparitia organismelor financiar bancare internationale este legata de circumstantele istorice în care ele au fost fondate astfel : înfiintarea Bancii Reglementelor Internationale a Fondului Monetar sau Bancii Mondiale a fost datorata unei conjuncturi istorice în care statele îsi propusesera obiectivele de importanta supranationala. b) Înfiintarea organismelor financiar bancare internationale s-a datorat unui acord de vointa încheiat prin decizii ale statelor (înfiintarea unei organizatii financiar bancare internationale si participarea unui stat la o astfel de organizatie trebuie aprobat de organele de decizie nationale pentru ca, din punct de vedere juridic presupune delegarea unei parti din suveranitatea nationala catre un organism international). c) Cresterea numarului de organisme financiar bancare internationale în perioada interbelica , 3 dupa al IIlea razboi mondial ( în anii 50  60  explozie a numarului acestor organizatii pentru ca dupa o perioada de acalmie în anii 70 numarul lor sa creasca din nou la sfârsitul anilor 80 si începutul anilor 90.

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Bancare Internationale.doc