Relatii Valutar-Financiare Internationale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Relatii Valutar-Financiare Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Cap.I Conceptul si sfera rel val-fin internat.

Rel val-fin int: reflecta raporturile ec de schimb si de transfer de creanta, care se exprima si se realizeaza prin intermediul valutelor si altor mijl de plata int in vederea dezvoltarii economice a fiecarei tari, a realizarii schimburilor comerc si a cooperarii internat.

Rel val: asigura comensurarea raporturilor economice de schimb si de transfer de creanta la niv int prin intermediul valutelor sau al altor intrumente de plata internationale. Schimburile ec int, prestarile de servicii, formarea si redistribuirea fondurilor pe plan internat, cnotractarea si rambursarea unor imprumuturi pe pietele bancare si financiare internat, ce se exprima in valuta, formeaza relatiile valutare.

Rel fin int: reflecta raporturile economice privind constituirea, repartiz si utiliz unor fonduri in valuta necesare dez ec, schimburilor si cooperarii internat.

Credit int: cuprinde raporturile care reflecta atragerea unor disponibilitati in valuta si redistribuirea lor in vederea satisfacerii unor cerinte ale statelor sau ale societatilor comerciale din diferite state, grupanduse in 3 categ: credite guvenramentale acordate de state, credite bancare ce iau nastere intre banci si clienti si credite comerciale intre exprotatori si importatori.

Globalizare: d.p.d.v ec, inseamna accentuarea integrarii ec nationale, adancirea relatiilor ec si extinderea fluxurilor comerc si fin int.

Risc sistemic:se exrima prin efectele negative ale unor fenomene ce se manifesta pe pietele valutare si financiare ce se propaga rapid in alte domenii ale economiei sau in alte state.

Asistenta fin pt dez: reprezinta ajutorul public acordat de tarile dezvoltate tarilor mai putin dez sau sarace, intr-o anumita proportie din produsul intern brut sub forma de donatii imprumuturi pe termen lung din surse oficiale sau sub forma de investitii in sectorul particular.

1. Care sunt trăsăturile care individualizează relaţiile valutar-financiar internaţionale?

- mijlocesc schimburile economice internationale, colaborarea economica, stiintifica, culturala si sociala.

- exprima raporturi economice de formare, repartizare si utilizare a unor fonduri in valuta necesare schimburilor economice internationale, dez ec a tarilor si cooperarii internat.

- se manifesta intre state suverane si independente, intre personae juridice sau fizice din state diferite, precum si in raporturile cu organisme financiar bancare internationale.

- se exprima prin intermediul unei valute sau al unui instrument de plata international.

2. Care sunt factorii care au determinat modificări profunde în structura mecanismelor şi tehnicilor valutar-financiare internaţionale?

Pana la inceputul anului 1970, in cadrul mecanismelor valutare si financiare aurul avea rolul de mentinere a stabilitatii cursurilor de schimb si de restabilire a echilibrului in rel ex int.

Modificarile produnde din structura mecanismelor si tehnicilor val-fin int au fost determ de abandonarea cursurilor fixe si de trecerea la cursurile flotante in 1971-1973, de procese de integrare economica, de liberalizarea miscarilor de capital, de aparitia si dezvoltarea pietei eurovalutelor, de reciclarea capitalurilor provenite din producerea socurilor petrioliere, renuntarea la aur in calitate de mecanism central al sistemului valutar, de cresterea schimburilor int si de progr de dezv ec aplicate in diverse tari.

Reciclarea petrodolarilor a impus o intensificare a miscarilor de capital, si in acelasi timp, s-a manifestat o crestere a dezechilibrelor din platile internationale.

Integrarea ec favoriz de mobilitatea capitalurilor si de substituitatea activelor a contribuit la diversif rel val finance.

Resursele in valuta ce se mobilizeaza si repartizeaza in vederea derularii schimburilor ec int, a investitiilor si acoperirii altor cerinte au inregistrat cresteri imp.

Dez ec a tarilor, adancirea diviziunii internationale a muncii au amplificat fluxurile financiare si de credit.

Cresterea cuantumului res fin redistribuite pe plan int si diversificarea mecanismelor fin si val au contribuit la largirea sferei rel val-fin int.

3. Ce efecte generează globalizarea în domeniul relaţiilor valutar-financiare internaţionale?

Acest process genereaza unele efecte positive in domeniul relatiilor valutar fin int:

- tarile beneficiaza de mecanisme de gestiune a echilibrului extern

- liberalizarea miscarilor de capital asigura o alocare mai eficienta a resurselor datorita instrumentelor de plasament si de finantare.

- se diversifica activele fin

- moderniz sistemelor fin datorita concurentei de pe plan internat

- finantarea diverselor activit ec se realizeaza in aceleasi conditii

- tehnologiile de transmitere a informatiilor favoriz dispersia operatorilor pe pietele financiare.

Ca urmare a globalize in dom rel fin si val int au crescut operatiile de schimb valutar. Schimburile com, op p pietele fin si derivate au multiplicat vanzarile si cumpararile de valuta.

Cresterea imprumuturilor pe baza de emisiuni de titluri a impus diversificarea mecanismelor si instrumentelor de pe pietele financiare int. Pietele contractelor la termen si piatele optiunilor au contribuit la imbunatatirea gestiunii riscurilor din relatiile ec internat si la cresterea profitului rezultat din interventiile speculative.

Globaliz impune adaptarea managementului instit fin int la problemele dez ec mondiale.

4. Care sunt principalele riscuri rezultate din globalizarea fluxurilor val-fin. internaţionale?

Riscul “sistemic” ce rezulta din functionarea sistemului fin int nu mai poate fi gestionat individual. Procesul de globalize in cadrul rel val-fin int poate sa genereze efecte negative datorita volatilitatii cursurilor si interconectarii pietelor. Efecteel negative ale unor fenomene ce se manifeste pe pietele val si financiare negative ale unor fenomene ce se manifest ape pietele val si fin se propaga rapid in alte domenii ale ec sau in alte state.

Crizele economice complexe au fost determinate pe de o parte de influentele politicilor nationale si, pe de alta parte, de mecanismele sistemului fin int.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Valutar-Financiare Internationale.doc

Alte informatii

Subiecte RVFI