Biologia Plantelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Biologia Plantelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

1.CITOPLASMA SI FUNCTIILE EI - CITOPLASMA este masa fundamentala a protoplasmei vii in care sunt incluse org celulare. Este considerata comp princ a celulei caract printro perfecta integritate de org si functionare. Elementele de constitutie ale citoplasmei sunt subst org, fosfolipide, lipide, acizi nucleici etc. Aceasta este un sistem coloidal polifazic complex in care proteinele hidrofile tipic coloidale reprez un mediu heterogen si labil care isi schimba cu usurinta reactia si sarcina electrica si isi modifica starea fizica. Proteinele atat cele de constitutie si cele enzimatice difera de la o specie la alta. Varietatea mare de proteine din citoplasme det fctii enzimatice si metabolice caracteristice care imprima specificitatea si diversitatea organismelor vii. Citoplasma este alc din hialoplasma sau citozol , org citoplasmatice si mebrana plasmatica. HIALOPLASMA – o masa transparenta omogena aparent lipsita de structura numita matrice citoplasmatica, se prezinta ca un material coloidal,vascos si nemiscibil cu apa. Ultrastructura hialoplasmei se compune din filamente fine care alc o retea macromoleculara , filamentoasa care constituie scheletul sau stroma. Filamentele sunt formate din lanturi polipetidice de proteine fibrilare ce se pot lega intre ele in diferite moduri. Hialoplasma este alc din apa, saruri minerale si ioni liberi de K , Ca, Zn, si reprezinta spatiul in care se desfasoara transferul energiei chimice potentiale in energie libera , mecanica si calorica care asigura miscarea intracelulara si reactiile de sinteza ce au loc in celula. ORGANITELE CITOPLASMATICE – sunt componente de forma si marimi variate cu functii diferite in ansamblul activitatii fiziologice a celulei.

2.R. E. - ROL FIZIOLOGIC - R.E reprezinta o retea de canalicule tubulare simple sau ramificate care leaga intre ele vezicule pline cu lichid vacuole si dictiozomi.Reticolul Endoplasmatic indeplineste functia fiziologica de sinteza a sterolilor , lipidelor si glicogenului mai exact REN. RER participa la sinteza proteinelor iar la nivelul ribozomilor sintetizeaza rpoteine de export Acesta face legatura intre mebrana nucleilor a doua celule vecine realizeaza legaturi intre mebrana tututor celulelor din tesuturi din intreg organismul. RE este slab dezvoltat la celulele tinere iar in celulele secretoare acesta ocupa o mare parte din citoplasma avand o importanta functie fiziologica in activitatea acestor celule. RE mediaza schimbul metabolic de substante intre componenetele celulare si intre celule prin retea de canalicule a RE circula apa, electroliti , compusi organici in toata masa citoplasmatica conferindui acestuia un caracter de aparat circulator intracelular.

03. Mitocondriile sunt organite complexe, prezente în celulele tuturor organismelor aerobe (oxibionte). Conţin numeroase enzime capabile de a degrada unele substanţe organice până la dioxid de carbon şi apă şi de a pune în libertate o mare cantitate de energie. De aici şi numele lor, sugestiv, de uzinele energetice ale celulei. Mitocondriile au aspectul unor vezicule elongate, cu un contur neregulat, care se pot fragmenta sau , dimpotrivă, pot fuziona. Diametrul redus face dificilă observarea lor “in vivo” la microscop. După o colorare adecvată (ex. cu soluţia Lugol sau verde de Janus) ele devin vizibile sub forma unor granule sau bastonaşe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biologia Plantelor.doc