Biologie Celulara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Biologie Celulara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

MEMBRANA CITOPLASMATICA

La celula procariota aceasta este de natura lipoproteica, cu o structura functionala complexa, constituind un criteriu de deosebire a celulei procariote fata de celula eucariota. Datorita grosimii constante si suprafetei limitate de peretele celular care o înconjoara, membrana citoplasmatica prezinta ca singura posibilitate de a-si mari suprafata de invaginare si pliere sub forma de mezozom. Plasmalema nu este permeabila pentru macromolecule; singurele particule care o pot traversa sunt fragmentele de ADN si enzimele extracelulare. Membranele plasmatice ale celulelor eucariote sunt trilamelare, fiind formate, dintr-un strat fosfoaminolipidic bimolecular, central, marginit de doua straturi monomoleculare proteice. Plasmalema îndeplineste urmatoarele functii: reactiile

imunologice de suprafata, permeabilitatea si transportul prin membrana, pinocitoza, adezivitatea s.a.

CITOPLASMA

. Configuratia moleculara a ADN-ului este de stocare a informatiei ereditare, dar si de transmitere a acesteia in ARN. ADN-ul se gaseste in nucleu, iar ARN-ul in nucleu si citoplasma. ADN-ul detine "instructiunile" care sunt duse de ARN in citoplasma, unde vor fi executate. Nucleul este centrul coordonator al celulei, dar si sediul ereditatii. La procariote se caracterizeaza printr-o stare coloidala de gel permanent, stare care exclude existenta curentilor citoplasmatici si asigura mentinerea structurii nucleului care este lipsit de membrana limitanta.La eucariote citoplasma prezinta mobilitate. Citoplasma fundamnetala (hialoplasma) prezinta proprietati fizico-chimice asemanatoare cu ale plasmalemei.Celulele eucariote au capacitatea de a adaposti simbionti de tip procariot sau eucariot ca de exemplu bacterii din genul Rhizobium în celulele radiculare ale nodozitatilor de la leguminoase.

ORGANITELE CELULARE

In citoplasma celulelor eucariote vegetale sunt localizate organite celulare cu functii specifice ca: nucleul, reticulul endoplasmatic, mitocondriile, ribozomii, plastidele, aparatul Golgi s.a., dintre care numai ribozomii se întâlnesc si în celula procariota, celelalte fiind absente sau difera structural de cele din celula eucariota.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biologie Celulara.doc

Alte informatii

BINENTELES CA TOT 10 AM LUAT