Ecomorfologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Ecomorfologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Ecomorfologia: -are ca obiect de studiu relatia dintre 2 factri; -evidentiaza influenta unui factor asupra celuilalt; -studiul relatiei dintre rolul ecologic al unui individ si adaptarile sale morfologice; -reprezinta studiul adaptarilor unui organism , adica a ajustarilor sale “benefice” la conditiile de mediu; - reprezinta studiul structurii si functiilor unui organism intr un anumit context ecologic. Ecomorfologia animala- Adaptari: -Descriptiva:bazata pe conceptual de forma si structura a organismelor; -Functionala:bazata pe conceptual de functie a diferitelor tipuri de structure; -Ecologica:rolul ecologic al unui organism sau a organelor sale comp.; -Evolutionista:bazata pe descrierea morfologiei organismelor din perspectiva evolutiilor acestora.

Adaptari: -comportamentale, -fiziologice, -morfologice si structurale.

2 moduri de a coantifica influenta mediului asupra speciilor prin biomarkeri(individual si subindividual), relevanta ecologica scazuta sau bioindicatori(supraindividual)raspunsuri in timp indelungat cu relevant ecologica ridicata. !! Suita adaptativa : Orice trasatura adaptativa a unui organism animal trebuie sa fie integrata sau compatibila cu celelalte adaptari , dand nastere unei suite adaptative . Cuticula, frecventa la nevertebrate , este alcatuita din 3 straturi : endocuticula+exocuticula=> exoschelet. Consecinte adaptative : insectele se gasesc in toate mediile de viata. Suita adaptativa : reorganizarea SN si specializarea organelor de simt (formatiuni tegumentare); -dezvoltarea sistemului muscular; - sistemul circulator este deschis –hemocel; Consecinte comportamentale: aparitia unui comportament complex care permite adaptarea la toate mediile de viata.

!!Modificarea habitatului de viata(de la padure la savanna): -statiunea si mersul biped ; -modificarea formei si pozitiei coloanei vertebrale si a pelvisului; - modificarea caracteristicilor si fiziologiei nasterii(existent fantanelelor); - cresterea encefalului; - adaptari ecomorfologice ale oaselor membrelor ; - modificari ecomorfologice ale sistemului tegumentar. Teorii, legi si conceptii in ecomorfologie: Lamark(1744-1829), savant francez, arata ca “nevoia (folosirea) creeaza organul”, iar nefolosirea il atrofiaza, actiunea mediului fiind indirect. Spre exemplu girafa “dorind” sa consume frunzle din partea superioara a arborilor “forteaza” alungirea coloanei vertebrale. Ca urmare mediul actioneaza direct asupra plantelor si indirect asupra animalelor prin inpunerea de noi necesitati. Charles Darwin: variabilitatea intraspecifica cu origine genetic sau determ de mediu. Organele preexista selectiei naturale : gatul girafei este lung (character mostenit ereditar) si de aceea se hraneste cu frunzele superioare din coroana arborilor. Erik Erikson : activarea unor gene sub influenta mediului se refera la interactiunea gene-factori de mediu. Weddington , termenul epigenetic se refera la totalitatea factorilor care controleaza expresia genelor si diferentierea celulara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecomorfologie.docx