Microbiologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Microbiologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Biologie, Ecologie

Extras din document

BACTERII - CARACTERE MORFOLOGICE - BIOCHIMICE - FIZIOLOGICE - Caracterele MORFOLOGICE se refera la forma bacteriilor si se diferentiaza in caractere morfologice microscopice si macroscopice. Aceste caractere se determina in urma cultivarii bacteriilor pe medii de cultura solidificate ce au o compozitie bine definita deasemeni se determina dupa cultivarea la anumite temp si dupa un anumit timp de cultivare.temp poate fi de 25,37,45,50 iar durata poate fi de 2,3 zile.

Pe Medii SOLIDIFICATE se formeaza colonii in urma multiplicarii unei celule sau a unie asociatii de celule care provin defapt tot din multiplicarea unei celule

Caracterele Morfologice MACROSCOPICE - in cadrul acestora se apreciaza forma perimetrului coloniilor precum : contur(circular;dantelat;rizoidal) ; sectiune(centriforma;lenticulara) ; aspect(tip S;tip M;tip R ; S-smoth;M-mucilaginos;R-rugos) ; culoare(alba cu diverse nuante;colorate).

Pe medii LICHIDE - unele bacterii formeaza voal. La Acetobacter Ascendens voalul este ascendent La Acetobacter Xylinum este gelatinos.

Caracterele Morfologice MICROSCOPICE - se refera la forma ,dimensiune,modul de asociere al celulelor celulele de bacterii au dimensiuni de 0,5-1 nanomicroni insa exista si bacterii mai mari ce pot ajunge pana la 20 nanomicroni. Ca forma ele pot fi cilindrice,aspiralate(bastonas cu denumirea de bacterium bacillum),filamentoase,sferice(coci),patrate(archaebacterii).Voalurile de pe mediile lichide se exprima prin modul de asociere al bacteriilor.

CARACTERELE BIOCHIMICE - se determina pentru a pune in evidenta echipamentul enzimatic al bacteriilor. Pt acest lucru suspensii de bacterii se pun in contact cu diverse substraturi prezenta unui anumit echipament enzimatic este sesizata prin modificarea culorii mediului in care au fost plasate bacteriile sau prin producerea de gaz.

CARACTERELE TINCTORIALE (de colorare) - permit diferentierea bacteriilor in gram pozitive si gram negative.

CARACTERE DE ANTIGENITATE - se evidentiaza prin punerea in contact cu anticorpi speciali creati Testarea este realizata pentru a verifica daca bacteriile respective produc un raspuns imun.

CARACTERE de PATOGENITATE - se realizeaza prin inocularea bacteriilor in sangele animalelor de experienta si se urmareste daca se produc inbolnaviri sau nu si se mai verifica rezistenta Se pun bacteriile in contact cu un set de virusuri si se verifica la care sunt sensibili si la care sunt rezistenti.

BACTERII - CATEGORII - In functie de str peretelui cellular bacteriile se diferentiaza in 2 categorii :

A : GRAM POZITIVE - Aici stratul de peptido-glucami este gros si contine intercalat acizi teihoici si teihuronici.

B : GRAM NEGATIVE - Aici stratul de peptido-glucami este subtire iar in exteriorul lui exista o mebrana de natura lipopoliglucidica.

Spatiul dintre mebrana externa si cea plasmatica poarta denumirea de spatiu periplasmic.

Membrana exterioara are rol de protectie suplimentara pentru bacterii In spatiul periplasmic se gasesc enzime intercalate in stratul fosolipidic al plamolemei In citozol se gasesc ribozomii care contin molecule de ARNm. In faza de crestere a celulelor ribozomii formeaza agregate care poarta denumirea de polizomi ;lucioase;mate.

Robozomii celulelor procariote sunt alcatuiti din 2 subunitati una din 70 S si alta de 30 S (S = Svedberg), numarul de unitati este selectat in fuctie de centrifugarea

-Materialul nuclea se gaseste intr-o zona amorfa nedefinita de mebrana numita nucleoid. Celulele contin un singur cromozom sub forma unei molecule circulare ADN. In celula se mai gasesc substante de rezerva ca : glicogen (rez de C),sulf liber (rez de S),PHB,polifosfati (Ph)

BACTERII - CICLU DE VIATA - Cuprinde 2 etape : cresterea si reproducerea.

CRESTEREA - incepe imediat dupa formarea unei noi celule si consta in marirea dimensiunilor celulei ca urmare a formarii de noi constituenti celulari, a acumularii subst de rezerva si acumularii de apa. La o crestere a volumului celualar de 5 ori la Proteus vulgaris cant de apa creste de 3 ori. Exista o mai mare crestere de apa decat de subst uscata. Cresterea de substanta uscata se dat duplicarii tuturor constituentilor celualri si acumularii subst de rezerva.

Fisiere in arhiva (1):

  • Microbiologie.doc