Taxonomie Animala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Taxonomie Animala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

1 morfo-structura sp din reg Animalia (pl corporal, triploblastia simetria, cavitatile corporale)

elementele comune tuturor vietuitoerelor din reg Animalia este prezenta matricei extracelulara definita ca fiind subst care da organi multicelulare integritatea lor structurala. Ea este compusa din colagen, peptidoglicani, glicoproteine adezive. Aceste 4 tipuri de molecule sunt produse in interiorul cel. Dar se gasesc la exteriorul acestora ocupand si spatiile intercel Au rol de elemente structurale dar au si prop mecanic importante:

colagenul- confera o reyistenta crescuta la extensie

glicoproteinele-reyista fortelor compresive

integrinul-asigura conexiunea externa dintre cel. si matrice.

Planul corporal rep intreaga struc a unui animal sistemele sala de organe si modalitatea de functionare integrata a partilor componente. Se delimiteaya astfel 2 tipuri majore de organiare:

organiyarea de tip tubular- organismul prezinta 2 deschideri una pt prelurea nutrientilor (gura) iar cealalata pt eliminarea dejectiilor(anus)

organizarea de tip infundat (organizare de tip sac) care are o sing deschidere ce serveste ambelor functii(ingestie , excretie)

trploblastia in dezvoltarea embrionara la majoritatea animalelor se diferentiaza 3 straturi tisulare germinale: ectodermul mezodermul si endodermul. In prezent se considera ca genele mezodermale au rol in dez celorlalte 2 str in perioada embrionara Aparitia mezodermului a avut un rol important in dez unor planuri corporale diverse si complexe la animale dar sunt si animale diploblatice (corali si moluste ) care au doar ecto si endoderm si sunt si animale lipsite de aceste straturi embrionare cum sunt spaongierii. Din ectoderm se dezvolta struc specializate ale tesutului epidermal( pene , apr , unghii) a unor glande exocrine (sebacee) si endocrine(epifiza, hipofiza) precum si sistemul nervos si organele de simt

Simetria si asimetria este modalitatea de aranjare a partilor corpului in jurul unui ax central sau a unui pct si constituie un criteriu de diferentiere morfologica a animalelor.

Animale asimetrice : corpul acestora nu are o forma bine definita si nu pot fii divizate in parti identice (spongieri).Animalele simetrice au o corespondenta a formelor si marimilor de o parte si de alta a unui centru sau plan median de referinta Exista mai multe tipuri de simetrie

Fisiere in arhiva (1):

  • Taxonomie Animala.doc