Bazele Inteligentei Artificiale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Bazele Inteligentei Artificiale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domenii: Calculatoare, Inteligenta Artificiala

Extras din document

CONCEPTUL DE IA

Prin inteligenta se intelege capacitatea individului de a se adapta si de a rezolva situatii noi pe baza experientei dobandite anterior.

Prin inteligenat artificiala se intelege:

- dupa kurzweill: arta de a crea masini care indeplinesc functii care necesita inteligenta daca ar fi indeplinite de oameni

- dupa McDermat: studiul capacitatilor umane cu ajutorul metodelor computerizate

- dupa Turring:Pentru a vedea daca un sistem/program are inteligenta artificiala el este supus urmatorului test: Sistemul/programul este interogat de om si daca la sfarsitul interogatorului omul nu isi poate da seama daca a vorbit cu un om sau cu o masina atunci testul este trecut

NATURA PROBLEMELOR DE I.A.

A.Este bine cunoscut faptul ca oricat de inteligent ar fi un calculator acesta nu poate rezolva o problema grea intr-un timp rezonabil; deci o problema in care dependenta fata de dimensiunea n a intrarii este cel putin exponentiala.Cercetarile din I.A. s-au orientat spre reducerea exploziei computationale generate de rezolvarea acestor tipuri de probleme

B.Incercarea de a simula comportamentul intelligent uman a dus la o serie de probleme ce necesita un grad mare de expertiza umana cum ar fi experienta sau intuitia.Astfel sistemele expert sunt cele care rezolva cu success aceste tipuri de probleme.

C.Rezolvarea unor probleme banale,cotidiene:Aceste probleme includ rationamente despre obiectele fizice si legaturile dintre ele sau rationamente dintre actiuni si consecintele acestora.

D.I.A. s-a orientat si spre imitarea altor capacitate umane(vaz,auz,vorbit).Astfel recunoasterea imaginilor,a vocii,a scrisului sunt probleme provocatoare la adresa I.A.

STRUCTURA SISTEMELOR CU I.A.

Referotor la SIA bazate pe cunostinte acestea se impart in 2 componente principale:

1)Baza de cunostine=cunostintele specifice domeniului problemei si eventual cunostinte gennerale

2)Motorul de inferenta=utilizeaza cunostintele din baza de cunostinte pentru a trage niste concluzii sau pentru a rezolva o problema

BAZA DE CUNOSTINTE

Cunostintele=faptele si principile accumulate de oameni(idei,concepte,teorii,etc) O problema importanta a I.A. este structurarea si organizarea cunostintelor.Astfel cunostintele inglobate intr-un SIA trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditi:

- sa fie generale(situatile ce prezinta proprietati commune sa fie reprezentate prin structuri simbolice commune_

- sa poata fi permanent modificate pentru a surprinde eventualele schimbari

- modul de organizare trebuie sa faciliteze achizitia de noi date

- sa poata fi utilizate pentru orice instanta a unei probleme

- modul de structurare, organizare si reprezentare trebuie sa fie transparent astfel ca utilizatorul sa poata inspecta cunostintele folosite in rezolvarea unei probleme precum si inferentele folosite

Cunostintele euristice=forma particulara de cunostinte utilizate de oameni pentru rezolvarea unor probleme complexe.

- nu sunt formalizate

- nu avem demonstratii matematice ca sunt eficiente

- sunt folosite de oameni pentru rezolvarea situatiilor noi pe baza experientei acumulate anterior

- ele reprezinta compromisul intre 2 cerinte:

1necesitatea de a lucra cu criterii simple

2dorinta ca aceste criterii sa faca o selectie corecta intre alternativele bune si cele rele(Pearl).

MOTORUL DE INFERENTA

Utilizarea cunostintelor intr-un S.I.A.bazat pe cunostinte necesita o forma de rationament decizii si actiuni in vederea obtinerii de noi concluzii care in final vor duce la gasirea solutiei problemei.S.n. metoda de inferenta(pe scurt inferenta) procedura de obtinere a unor noi elemente(fapte) implicate in mod direct de elementele particulare reprezentarii.

Fiecare mod de reprezentare a cunostintelor are o inferenta specifica.De multe ori pentru rezolvarea unei probleme este necesara aplicarea repetata a unei inferente.Ac lucru s.n. strategie de control.

STRATEGIE DE CONTROL+METODA DE INFERENTA=NUCLEUL MOTORULUI DE INFERENTA A UNUI S.I.A.

Inferenta mai poate fi denumita si ca o forma de rationament prin care se face trecerea de la un enunt la altul.Putem avea:

- inferenta imediata=foloseste rationamentul inductiv sau deductiv imediat

- nferenta indirecta= foloseste rationamentul inductiv sau deductive indirect

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Inteligentei Artificiale.doc