HTML

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma HTML.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

HTML este prescurtarea de la Hypertext Mark-up Language. Să explicăm mai pe larg ceea ce înseamna acest lucru.

O legatură Hypertext este un cuvant special, sau o frază specială, care face o legatură cu o altă pagină de Web. Când executaţi un clic pe una din aceste legaturi, browser-ul (programul pe care îl folosiţi pentru a explora) va duce imediat la acea pagină. Legăturile hypertext sunt particularitatea distinctivă a World Wide Web-ului. De aceea paginile de Web sunt deseori denumite şi documente hypertext. Veţi folosi HTML pentru a crea aceste documente hypertext.

Dicţionarul defineşte Markup ca (printre alte lucruri) "instrucţiuni stilistice, scrise pe un manuscris ce urmează a fi tipărit". Pentru necesitaţile noastre putem reformula: "instrucţiuni stilistice, scrise pe un manuscris ce urmează a fi publicat pe Web". De fapt, asta înseamnă HTML în câteva cuvinte. El are câteva coduri simple pentru detalii, cum ar fi, de exemplu, text subliniat, liste sau imagini; acestea se introduc acolo unde sunt necesare, într-un simplu fişier text iar browser-ul afişează pagina într-un mod mult mai atractiv.

Ultimul cuvant, Language, induce cel mai uşor în eroare. Cei mai mulţi oameni cred că HTML este un limbaj de programare. De fapt, aşa cum am mai spus, HTML este o colecţie de cuvinte scurte de 2-3 litere, folosite pentru a specifica stiluri.

De ce să învăţ HTML?

Odată cu apariţia a numeroase convertoare din documente-text în documente-HTML, puteţi face o mare parte din munca dumneavoastră cu ajutorul unui astfel de program. În unele cazuri însă, aceasta este o cale ce poate simplifica mult lucrurile. Să avem în vedere avantajele şi dezavantajele:

Avantaje:

Autorul nu trebuie să memoreze cuvintele cheie (tag-urile);

Deoarece codul HTML este automat generat, vor fi mai puţine “greşeli de operator”, adică greşeli de genul: erori de tastare, tag-uri neînchise, ş.a.

Pe de altă parte nici un convertor nu este un panaceu:

Nici o unealtă nu poate să redea toate posibilităţile HTML-ului, mai ales lucrul cu documente externe;

Odată ce aţi convertit textul în HTML, veţi avea două surse. Pentru a face modificări va trebui fie să regeneraţi codul HTML, fie să modificaţi ambele surse.

Referindu-ne în mod direct la HTML, acesta prezintă următoarele avantaje:

Toată munca se face într-un singur fişier; nu trebuie să mai faceţi nimic pentru a genera versiunea finală;

Fişierele HTML conţin numai text, ceea ce face posibilă, spre exemplu, filtrarea automată, testarea validităţii legăturilor sau generarea unui cuprins;

Veţi profita de întreaga flexibilitate a limbajului HTML, mai ales de posibilitatea de a exploata modificarile care sunt aduse limbajului imediat, în loc să asteptaţi ca acestea să fie incluse în urmatoarea versiune de convertor.

Primii pasi

Frumuseţea HTML-ului rezidă în faptul că browser-ul de Web determină cum va arată o pagină. Când deschideţi o pagina de Web, browser-ul "citeşte" textul, filtrează tag-urile HTML şi afişează pagina. Tot ce vă trebuie pentru a scrie o pagină HTML este un editor de text aşa cum este Write, WordPad sau Word în Windows, sau oricare altul, în orice alt sistem de operare. O menţiune, totuşi: nu încercaţi să formataţi în vre-un fel textul-sursă; în cel mai bun caz browser-ul dumneavoastră vă va ignora eforturile. Amintiţi-vă că sigurul mod de a face un browser să afişeze textul conform dorinţelor dumneavoastră este să folosiţi tag-urile HTML potrivite. De asemeni trebuie să vă aduceţi aminte că browser-ul va şti că un document este în format HTML doar dacă aţi salvaţi fişierul respectiv cu extensia .HTML sau .HTM ( dacă sistemul dumneavoastră nu suportă extensii mai lungi de trei caractere ).

Sa intelegem TAG-urile HTML

Aşa cum am spus şi mai sus browser-ul dumneavoastră afişeaza pagina interpretând tag-urile pe care le inseraţi în text. Spre exemplu, dacă doriţi ca un text să apară bold, puneţi în faţa şi în spatele lui tag-urile necesare.

În general tag-urile au urmatorul format:

<TAG>Textul care va fi afectat de tag</TAG>

unde TAG este un cod care specifică efectul pe care îl doriţi aplicat asupra textului. Tag-urile sunt delimitate de <>, care le diferenţează de textul normal.

De exemplu, tag-ul pentru bold este <B>. Deci, dacă doriţi ca textul "Ana are mere" să apară îngroşat, va trebui să tastaţi urmatoarele în documentul dumneavoastră:

<B> Ana are mere </B>

Cum sa incepeti un HTML

Scheletul

Pentru a crea un document HTML, trebuie să creaţi un schelet, câteva tag-uri care vor apare de fiecare dată. Documentele dumneavoastră HTML vor începe întotdeauna cu tag-ul <HTML>. În mod similar documentul se va încheia cu tag-ul </HTML>. Următorul pas va fi împartirea documentului în două secţiuni: antet şi corp. Pentru a defini antetul, adaugaţi tag-ul <HEAD> imediat sub tag-ul <HTML>. De asemeni, antetul se va încheia cu tag-ul </HEAD>. Pentru a defini corpul plasaţi tag-ul <BODY> (nu uitaţi tag-ul </BODY> pentru a încheia secţiunea) sub antet.

Prin urmare scheletul unui document HTML, cu care e bine să începeti, va arăta în felul următor:

<HTML>

<HEAD>

</HEAD>

<BODY>

</BODY>

</HTML>

Titlul paginii

Titlul paginii nu trebuie confundat cu titlul fişierului în care vă salvaţi documentul. Dacă cineva foloseşte un browser grafic (ca Netscape, Mosaic sau Internet Explorer) pentru a vă vedea pagina, titlul apare pe bara de titlu a ferestrei browser-ului.

Fisiere in arhiva (1):

  • HTML.DOC