Intranet

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Aceasta fituica rezuma Intranet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala

Extras din document

Intranetul e o aplicatie a tehnologiei Internet intr-o organizatie de sine statatoare.

Leaga resursele informatice interne si creaza un mecanism de schimb controlat cu exteriorul. In Intranet se ruleaza aplicatii utile organizatiei (baze de date, editoare de text, spreadshet-uri, e-mail,...). Ideea e de a lega toate aplicatiile intr-o forma convenabila, standardizata, usor de insusit. Se bazeaza pe browser (navigatorul = interfata cu utilizatorul).

Avantajele folosirii Intranetului :

- Independenta in spatiu (aplicatiile dau intrari si iesiri oriunde pe glob)

- Costul scazut de entinere si intretinere

- Informatiile se prezinta pe pagini web care pot fi intretinute usor (informatii disponibile permanent, actuale si accesibile)

Intranetul faciliteaza legaturi intre mai multe persoane, deci e un instrument pentru lucrul in grup. E axat pe persoane si nu pe locul persoanelor.Utilizatorii au un nume si se pot misca oriunde in Intranet.

Comparatie intre Intranet si Internet :

- Informatiile sunt private (si nu publice ca pe Internet) => preocupari suplimentare de securitate si de control al fluxului de informatii. Rezultatul muncii grupului trebuie sa fie insa public.

- Pe Internet e divertisment, stiri si persoane noi, informatie in volum urias si nestructurata, info. fara raspundere si fara ctrl. Pe Intranet utilizatorii sunt cunoscuti (membri ai organizatiei), au sarcini ,au raspunderi. De aceea, de obicei se doteaza cu anumite metode de lucru. Informatia e limitata la domeniul de preocupare al grupului, e structurata pentru gasire rapida (de obicei in baze de date repartizate anumitor administratori ce raspund de securitatea datelor si au sarcina de a mentine bazele de date).

Servicii solicitate in Intranet:

- Email

- Web (editare de pagini web)

- ftp (transfer de fisiere)

- alte unelte destinate grupului

Ex: Pentru dialogul in grupuri

- IRC (Internet Relay Chat) - la comunicarea directa (sincrona) intre 2 sau mai multe persoane

- Liste de discutii - serviciu de posta modificat atasat unui grup axat pe o problema (nu e sincron)

- News Grup-ul difuzeaza stiri pe liste de domenii de interes. Implementarea cea mai obisnuita e pe servere NNTP (Network News Transfer Protocol). Clientii care doresc sa participe la discutii, dialogheaza cu si se pozitioneaza pe temele care doresc. Tehnologia Push elimina efortul subiectului de a colectiona stiri (stirile i se iming, vin automat). Utilizatorul trebuie doar sa-si programeze canalul Push (sa-si selecteze informatiile pe care le doreste).

Fisiere in arhiva (1):

  • Intranet.doc