Protocolul SNMP

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Aceasta fituica rezuma Protocolul SNMP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala

Extras din document

Vederea SNMP dintr-un MIB (Management Info Base)

Baza are niste obiecte (variabile) care contin starea dispozitivului (a nodului din retea). Aceste variabile sunt numai de citire si de scriere. Vederea intr-un MIB este un subset din MIB-ul dispozitivului. Se numeste nod de acces SNMP un obiect din acest set. Nodul de acces impreuna cu vederea formeaza un profil de comunitate SNMP.

Accesul la o variabila din vedere intr-un profil de comunitate, poate fi de mai multe feluri:

- fara acces (NO ACCES) Þ variabilele nu sunt disponibile ca operand pentru nici un fel de operatori

- R/W sau R/O in cazul in care modul de acces al profilului de comunicare este R/W. O astfel de variabila este disponibila pentru operatori de tip Get, Set, Trap.

- toate celelalte variante (cazuri) la care pot aparea apeluri spre MIB, variabila este disponibila numai pentru operatori de tip Get si Trap.

Obs: Informatile despre Get si Trap sunt furnizate de implementarea nodului (programul care este implementat in nod).

Se numeste politica de acces SNMP atasarea la o comunitate SNMP a unui profil de comunitate, adica agentul SNMP al comunitatii specificate prezinta altor membrii ai acestei comunitati un profil de comunitate. Politica de acces delegata este atunci cind agentul SNMP este in alt nod decit cel al vederii SNMP, din profilul specificat de agent pentru comunitatea SNMP Þ agentul este exterior.

Forma si specificare in informatiile de administrare

Pentru acestea exista SMI Þ defineste structurile din MIB-uri.

Pentru a identifica instantierile particulare ale tipurilor de obiecte definite in MIB, fiecare instantiere a unui obiect din MIB este identificata in operatorul MIB ca un nume de tip obiect urmat de un nume de instantiere.

x.y unde: x – tipul de obiect definit in MIB

y – identificatorul instantierii

Pentru a defini obiectele cu care manipulam conducerea trebuie sa tinem cont de diversitatea retelei si de diversitatea structurii de date.

Modelul SNMP se bazeaza pe obiecte organizate in baze (MIB) administrate de agenti, iar statiile de administrare comanda agentii. Mesajele trebuie sa fie standard. Diversitatea de dispozitive se face prin standardizarea mesajelor.

Sunt alocate niste reguli de codificare. Exista limbaje facute pentru a minimiza transferul si de a amplasa complexitatea la capetele mesajului. ASN-1 este un limbaj alocat Internetului de declarare de date primitive si de specificarea regulilor de combinare a obiectelor in obiecte mai complexe. Acest limbaj porneste de la niste cuvinte rezervate numite tipuri primitive.

Tipurile primitive au urmatoarele coduri:

2 – integer; 3 – bit string; 4 – octet string; 5 – rezervat; 6 – object identifier.

integer – un intreg de lungime variabila;

bit string – sir de biti de valori 0 sau 1;

octet string – sir de octeti (intre 0 si 255);

object identifier – metoda prin care obiectului i se stabileste tipul;

Object identifier (Obj. id.) este un tip necesar pentru a identifica obiectul. Obiectele sunt plasate intr-un arbore de obiecte in care ierarhia este specificata de sus in jos. Se porneste cu agentii de standardizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protocolul SNMP.doc