Sisteme cu Microprocesoare I

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sisteme cu Microprocesoare I.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 30 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

SISTEME CU MICROPROCESOARE

(Calitatea si adevarul raspunsurilor nu sunt garantate.)

1. Ce se întelege prin notiunile de microprocesor, microcalculator si microsistem?

Microprocesorul este unitatea centrala de prelucrare realizaza subforma unui singur circuit integrat. Evident, el nu poate fi considerat ca fiind un calculator deoarece nu contine memorie, dispozitiv de introducere si de iesire. Un calculator a carui unitate centrala de prelucrare (procesorul central) este un microprocesor, se numeste microcalculator. Microsistemul este un sistem de calcul sau o alta destinatie care are ca element prnicipal un microprocesor.

2. Ce este interfata?

Interfata este un circuit prin care se face legatura functionala dintre un echipament periferic si microprocesor.

3. Ce este memoria ROM?

Memoria ROM este acel tip de memorie în care informatia este înscrisa de febricant o singura data si ramâne memorata pentru a putea fi citita.

4. Ce este memoria RAM?

Memoria RAM este o memorie volatila (pierde informatia la decuplarea tensiunii de alimentara) în care microprocesorul poate înscrie sau din care poate citi informatii în ordine aleatoare de un numar nelimitat de ori.

5. Ce este magistrala?

Transmiterea informatiei între componentele microsistemului se face pe o magistrala (bus), care reprezinta un grup de linii de comunicatie cu o anumita functionalitate utilizata pentru transimterea informatiei binare de la una sau mai multe surse la una sau mai multe destinatii. La un moment dat magistrala poate efectua un singur transfer a informatiei, o singura sursa fiind activa.

6. Ce reprezinta notiunea de logica programata?

Principiul logicii programate consta în utilizarea unui microsistem nespecializat într-o anumita aplicatie prin implementarea unui program specific. Aceleasi functiuni s-ar fi putut rezolva si cu solutia clasica, prin logica cablata ceea ce presupunea proiectarea unei retele dedicate de porti si bistabile.

7. Care sunt avantajele si dezavantajele logicii programate?

Avantaje:

- miniaturizarea

- flexibilitatea si adaptabilitatea (cuplarea unei imprimate si al unei cântar automat fara modificarea principala a structurii)

- ciclul redus de cercetare-dezvoltare, care are un caracter predominant soft

- flexibilitatea ridicata

- intretinere simple

- costul redus de energie electrica

- pret de cost mic

Dezavanteje:

- viteza de executie mai mica, rezulta ca urmare a serializarii prin program a prelucrarii

- necesitatea sculelor dedicate pentru elaborarea si implementarea programelor

8. Desenati arhitectura standard a unui microsistem si precizati elementele de pe schema.

fig. Arhitectura standard a unui microsistem

CPU – aduce, decodifica si executa instructiunile din memorie generând semnale pentru vehicularea corecta a adreselor si datelor precum si pentru efectuarea operatiilor aritmetice si logice.

ROM si RAM – alcatuiesc memoria principala a microsist. si servesc la stocarea programelor si datelor

I/O – contine circuitele de interfata cu echipamentele periferice

9. La ce servesc magistralele de date, de adrese si de control?

Magistrala de date – este o cale biderectionala de vehiculare paralela a informatiei subforma de cuvinte bineare de n biti (informatie = atât date cât si adrese)

Magistrala de adrese – este o cale unidirectionala de m linii pentru transmiterea adresei de selectie a unei locatii de memorie sau dispozitiv de I/O de unde/spre care urmeaza a fi efectuat transferul a unui cuvânt de date

Magistrala de control – sau de comenzi, este un grup de linii neomogene cu functiuni diferite pentru transmiterea semnalelor de comanda furnizate de microprocesor catre celelalte componente din sistem, respectiv pentru transmiterea semnalelor de raspuns de la aceste componente la microprocesor

10. Ce se întelege prin adresare si adresa?

Adresa este un cuvânt binar de m biti cu care se pot specifica în total 2m adrese distincte.

Adresarea este operatia de localizare a unui cuvânt din microsistem prin specificarea adresei amplasamentului acestuia.

11. Enumerati tipurile de capsule folosite la fabricarea microprocesoarelor.

Odata cu procesul tehnologic a microprocesoarelor s-a dezvoltat si varietatea de capsule:

Capsula DIP (Dual-In-Line-Package) are terminalele dispuse pe doua laturi paralele ale capsulei, pot fi ceramice sau plastice. Este caracteristic microprocesoarelor 8080,Z80,8086,8088 cu 40 de conexiuni.

fig. Capsula de tip DIP

Capsula PGA (Pin Grid Array) are o retea de terminale si se introduce în soclu. Este caracteristic microprocesoarelor cu mai multe terminale 80286 (68 pini), 80386 (132 pini), 80486 (168 pini), Pentium (273 apoi 296 pini) sau Pentium IV (423 pini).

Fisiere in arhiva (2):

  • Sisteme cu Microprocesoare I
    • Raspunsuri_la_Micro.doc
    • Subiecte_1.doc

Alte informatii

Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei Subiectele pentru examen si raspunsurile la fiecare subiect.