Sisteme de Operare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sisteme de Operare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

SO: Def – un sistem de calcul se compune din una sau mai multe procesoare, memorie interna, o serie de dispozitive de stocare hard, cd, dvd, placi de retea si alte dispozitive.

Scrierea de programe direct pt lucrul cu aceste dispoz este dificil si ineficient. De accea, intre hard si aplicatii se innterpune un software numit SO – o interfata mai prietenoasa intre hard si utilizator.

Rolul si functiile S.O.: un S.O trebuie sa indeplineasca 2 functii de baza: 1)extinderea masinii face referire la faptul ca S.O pune in fata programatorului o masina virtuala, mult mai usor de programat. Realizarea acestui lucru e f complicat, dar usureaza multe lucruri pe calculator. Masina virtuala ofera toate serviciile oferite de S.O prin intermediul apelurilor de sistem. 2) Gestionarea resurselor. Datorita prezentei mai multor aplicatii in mem unui sist de calcul apare o concurenta. Cel chemat sa arbitreze aceasta competitie este S.O, care trebuie sa realizeze un mediu echitabil de lucru. Gestionarea resurselor include partajarea acestora (multiplexare) in timp si spatiu. Multiplexarea in timp presupune ca o anumita resursa va fi folosita in mod secvential de catre diferite programe. La multiplexarea in spatiu, resursa este impartita in mai multe parti fizice, care sunt alocate simultan mai multor aplicatii sau utilizatori.

MONOPROGRAMAREA – este o tehnica de exploatare a unui SO prin executia secventiala a lucrarilor.

Caracteristici: a) planificarea lucrarilor se real strict secvential, intr-o ordine prestabilita; b) in momentul executiei, fiecarei lucrari ii sunt puse la dispozitie toate resursele sist de calcul; c) fiecarei lucrari ii sorespunde un sg proces la un mom dat, a.i. at cand apare o operatie de I/O, microprocesorul trebuie sa astepte terminarea acestuia pt a putea continua executia lucrarii initiale. Scopul este reducerea timpului petrecut de un program in masina.

Executia lucrarilor in monoprogramare. La aceasta metoda de programare exista un procesor de comunicatii care se ocupa de transferul datelor mem princ – mem aux. Acesta permite executarea DMA (direct memory access) NPR (non processor request) Existenta procesorului de comunicatie duce la cresterea productivitatii sist de calcul.

MULTIPROGRAMAREA – pp existenta simultana in memorie a mai multor lucrari. Timpul in care procesorul se afla intr-o stare de asteptare pt transferul datelor pt un anumit proces poate fi exploatat, acesta putand fi preluat de o alta lucrare. Se imbunatateste astfel randamentul SO respectiv.

Caracteristici. a) existenta simultana a mai multor lucrari in mem interna; b) existenta unui mecanism de trecere de la o lucrare la alta; c) existenta unui mecanism de protectie intre lucrari astfel incat acestea sa nu se perturbe reciproc sau SO; d) Exist unui mecanism de gestiune a resurselor fizice si logice solicitate de catre lucrarile in executie.

Planificarea executiei lucrarilor. Orice sistem de calcul care utiliz tehnica multiprogramarii detine o comp numita monitor de planificare a lucrarilor. Acesta are rolul de a selecta lucrarile pt care timpul de neocupare al unitatii centrale este minim. Are 2 funtii principale: - asigurarea prioritatilor; - alocarea resurselor care utiliz aceste prioritati. Algoritmi de planificare:

STF (shortest processing time first) = se executa mai intai lucrarile cu timp minim de executie, se urmareste trecerea cat mai rapida a lucrarilor prin sistem.

LTF (longest processing time first) = se executa mia intai lucrarile cu cel mai lung timp de executie.

SMF (smallest memory requirement first) = se executa mai intai procesele care solicita cea mai putina memorie

LMF (largest memory req first) = se executa mai intai procesele care solicita cea mai multa memorie

FIFO (first in first out) = procesele se executa in ordinea sosirii

LIFO (last in first out) procesele se executa in ordinea inversa sosirii

Round – Robin = procesele se afla asezate intr-o coada circulara in care fiecare primeste o cuanta de timp.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Operare.doc

Alte informatii

ASE - CSIE.