Chimia Mediului si Indicatori de Mediu

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Chimia Mediului si Indicatori de Mediu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Conexiunea ecologie – protectia mediului

Definitii privind mediul:

- ansamblul existent la un moment dat al aspectelor fizice, chimice, biologice si sociale susceptibile pt a crea un efect direct sau indirect, imediat sau ulterior asupra vietuitoarelor, omului si activitatii umane.

- ansamblul tuturor fiintelor si lucrurilor care compun spatiul apropiat si indepartat al omului care ii poate determina sau schimba existenta si ii poate influenta total sau partial modul sau de viata.

Legea protectiei mediului din Romania, defineste mediul astfel: ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: apa, aerul, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele anterioare, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Conservarea mediului ambiant = gestionarea utilizarii biosferei pt fiinta umana, a.î. sa produca un mai mare si durabil beneficiu pt generatiile actuale cu mentinerea potentialului sau si pt necesitatile generatiilor viitoare.

Indicatorii de mediu

Indicatorul = expresie numerica cu ajutorul caruia se caracterizeaza cantitativ un fenomen social-economic, dpdv al compozitiei, structurii, schimbarii in timp a legaturii reciproce, cu alte fenomene.

Indicatorii sunt instrumente de masurare a situatiei reale sau rezultatele unei actiuni.

Pot fi exprimati prin unitati de natura: - fizica: m, kg, km3, % etc.

- economica: euro, RON, lire, dolar etc.

- chimica: ppm (mg component / kg amestec), mg/m3 etc.

- expresii: da/nu, realizat/nerealizat etc.

Avantajele indicatorilor: - ceea ce este masurabil este mai usor de controlat;

- se bazeaza pe date cuantificate si date statistice.

Indicatorii de mediu reprez. concentratii maxime admise ca un poluant sa nu aiba efecte nocive pt apa, aer, sol etc.

Indicatorii privind apele reziduale: - indicatori globali;

- indicatori specifici.

Indicatorii globali = poluantii existenti in toate categoriile de ape uzate. Acesti indicatori pot prezenta in timp variatii de concentratie.

Ex.: pH-ul, alcanitatea/aciditatea, materii in suspensie, consumul chimic de O2, consumul biochimic de O2, subst extractibile, azot amoniacal, subst oxidabile totale sau dizolvate, azot total, fosfor total, detergenti, reziduu la 105 si la 600° C (reziduuri uscate).

Indicatorii specifici – se refera la poluantii existenti numai in anumite categorii de ape uzate, dar si de ale caror concentratii depinde structura statiei de epurare, functionarea treptei de epurare biologica, calitatea resursei de apa receptor a apelor uzate.

Ex. temperatura, azotiti, azotati, sulfiti, sulfati, sulfuri, fenoli, produse petroliere, cloruri, fluoruri, cianuri, metale, alti indicatori daca este cazul.

2. Biosfera. Echilibre ecologice.

Ecosfera inglobeaza intreaga lume vie de pe Glob numita biosfera, precum si mediul de viata al acesteia numit troposfera.

Troposfera este constituita din hidrosfera, atmosfera, straturile superioare ale litosferei.

Hidrosfera este formata din invelisul de apa care exista pe Glob.

- apa marilor si a oceanelor reprez aprox 97% din hidrosfera, restul de aprox 3% fiind reprezentata de apa dulce.

- aceasta poate fi continuta in gheata polara, de asemenea apa raurilor, a lacurilor, apele subterane, dar si vaporii de apa din atmosfera.

- volumul total de apa din hidrosfera (in afara de apa continuta de subst solide) este de

1370 x 106 km3.

Litosfera – formeaza invelisul solid de la exteriorul pamantului, cuprins intre 0 si 30 km adancime pe continente si intre 0 si 10 km sub fundul oceanelor si a marilor.

- viata in litosfera este dezvoltata la suprafata pamantului, mai exact în sol pana la câţiva m.

Fisiere in arhiva (1):

  • Chimia Mediului si Indicatori de Mediu.docx