Cursuri Chimie Generala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Cursuri Chimie Generala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Chimia mediului se ocupa cu studiul principalilor compusi anorganici si organici care sunt implicati in ciclurile biogeochimice naturale si discutarea cauzelor de intrerupere a acestora .

O alta definitie ar fi " studiul rolului elemetelor chimice in sinteza si descompunerea naturala a materiei, de orice tip, incluzand schimbarile datorate activitatii antropice."

MATERIA - este discontinua si este alcatuita din particule foarte mici numite atomi si molecule

MOLECULA - este cea mai mica particula care isi pastreaza aceleasi proprietati chimice cu substanta din care provine.

SUBSTANTA - este rezultatul combinatiilor chimice dintre atomi si molecule

Substantele pot fi :

- simple , formate din acelasi tip de atomi

- compuse , formate din specii diferite de atomi

Se caracterizeaza prin :

- omogenitate

- compozitie constanta

ELEMENTUL CHIMIC - este conceptul chimic care desemneaza toate manifestarile substantelor simple , indiferent de combinatia in care se afla ; altfel spus , este invariantul care se pastreaza indiferent de transformarile chimice pe care le sufera substanta.

COBINATIILE CHIMICE - sunt substantele alcatuite din doua sau mai multe elemente , respectiv specii diferite de atomi , intr`un raport bine determinat.

MASA MOLECULARA - ne arata de cate ori masa unei molecule este mai mare decat unitatea atomica de masa si reprezinta suma maselor atomilor constituenti.

FENOMENE CHIMICE - reprezinta procesul de trasformare a substantelor prin care acestea isi modifica structura , compozitia si proprietatile chimice.

PROTONII - particule materiale incarcate cu cate o sarcina elementara electrica pozitiva.

NEUTRONII - particule materiale neutre

ELECTRONII - particule materiale incarcate cu cate o sarcina elementara electrica NEGATIVA.

ELECTRONII DE VALENTA - sunt electronii de pe straturile superioare ale atomilor si sunt electronii care sunt responsabili pentru proprietatile chimice ale atomilor

ELECTRONEGATIVITATEA - puterea unui element de a atrage catre propriul nucleu norul electronic al legaturii pe care o realizeaza cu un alt element.

Elementele chimice

Elementele chimice - sunt specii elementare ale materiei , formate din atomi , caracterizate printr`un anumit numar atomic Z .

"Proprietatile chimice si fizice ale elementelor , precum si ale compusilor acestora , se gasesc in dependenta periodica de masele lor atomice". (Mendeleev)

"Proprietatile fizice si chimice ale elementelor si ale combinatiilor formate din ele sunt functii periodice de sarcinile nucleelor atomice ale elementelor" (Bohr & Moseley).

Numarul grupei - indica valenta maxima a elementelor din acea grupa fata de oxigen. Valenta superioara lui 8 nu se cunoaste.

Valenta elementelor - fata de hidrogen creste in perioada de la grupa I la grupa a IV principala dupa care scade pana la grupa VII principala.

In partea stanga a sistemului periodic se afla elementele cele mai electropozitive (metalele) , iar in partea dreapta , elementele cele mai electronegative (nemetalele).

Fisiere in arhiva (1):

  • Cursuri Chimie Generala
  • Cursuri Chimie Generala.doc