Copiute Tehnici Operationale de Comert Exterior

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Copiute Tehnici Operationale de Comert Exterior.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 11 fisiere doc de 13 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

• Factoringul (engl. factoring ) este operaţiunea desfăşurată pe baza contractului încheiat între factor şi clientul său (exportatorul), prin care primul, în schimbul unui comision, preia în proprietatea sa creanţele exportatorului prin plata facturilor acestuia, facturi ce poartă semnătura cumpărătorului.

Variante de factoring

- colectare (collection) - factorul nu face decât să colecteze creanţele şi să administreze vânzările, fără a acoperi riscul de credit.

- factoring în vrac (bulk factoring), este o formă de scontare a facturilor- invoice discounting : clientul-vânzător beneficiază de finanţarea şi facilităţile de acoperire a riscului de credit fără celelalte servicii. Se foloseşte de aderenţii care au numeroase creanţe asupra terţilor: în loc să trateze fiecare factură în parte, vânzătorul le înregistrează „în vrac” şi le prezintă factorului spre scontare, putând obţine până la 70% din valoarea nominală a acestora.

- factoringul cu notificare ( disclosed factoring) – exportatorul cedează creanţele factorului , anunţând importatorul, care va plăti direct factorului; aranjamentul este , de regulă, fără recurs, importatorul asumându-şi riscul de plată.

- factoringul fără notificare ( undisclosed factoring) – nu implică importatorul şi este , de regulă, cu recurs; este o tehnică (mai răspândită în Marea Britanie) bazată pe acordul între exportator şi factor, importatorul rămânând obligat să plătească conform contractului comercial, iar exportatorul deschizând pentru plată un cont separat dedicat ( trustee ) factorului.

- factoringul back to back : exportatorul are un acord cu export-factorul, care stabileşte raporturi cu import-factorul, acesta din urmă având un aranjament separat cu distribuitorul din ţara de import.

In situaţia factoringului de export cu doi factori, preţul tranzacţiei se compune din:

- taxa de scont: dobânda de referinţă corespunzătoare perioadei de creditare (perioada dintre momentul finanţării şi scadenţa facturilor) la care se adaugă o marjă ,care se deduce la momentul finanţării facturilor din suma avansată exportatorului

- comision de factoring: procent aplicat direct la valoarea facturilor cesionate (fie că sunt sau nu finanţate de factorul de export); acest comision se deduce la momentul prezentării facturilor, la el adaugându-se totodată şi comisioanele şi spezele solicitate de factorul de import, în funcţie de nivelul de implicare al acestuia;

- comision de procesare, procent aplicat la valoarea tragerilor, plătibil la momentul fiecărei trageri, sau taxe fixe pentru fiecare document şi alte taxe solicitate de factorul de import – pe baza solicitării scrise a factorului de import, aceste comisioane se plătesc la extern debitându-se contul curent al exportatorului.

Fisiere in arhiva (11):

 • Acreditivul documentar.doc
 • Conosamentul.doc
 • copiute.doc
 • Factoringul.doc
 • Incasso-ul documentar.doc
 • Leasingul.doc
 • PRETUL transportului RUTIER.doc
 • Regimul vamal.doc
 • Tarifele aeriene.doc
 • Tipuri de expeditionari.doc
 • Valoarea in vama.doc

Alte informatii

Copiute pentru TOCE, ASE REI An2