Sistemul Informatic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sistemul Informatic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Sistemul informatic este un ansamblu tehnico-organizatoric de obtinere

automata a informatiilor în vederea fundamentarii deciziilor.

Din definitia de mai sus rezulta ca sistemul informatic este acea parte a sistemului informational în care operatiile de culegere, transmitere, prelucrare si stocare a datelor se realizeaza cu ajutorul calculatorului electronic. Sistemul informatic, reprezinta de fapt partea automatizata a sistemului informational.

Elementele componente ale sistemului informatic sunt:

baza tehnico-materiala; sistemul de operare; programele de aplicatii;

baza de date; resursele umane; cadrul organizatoric; cadrul legal.

-Baza tehnico-materiala - este constituita din cladirile sau constructiile destinate în acest scop, inventarul de birou, rechizitele, ansamblul de echipamente pentru culegerea, transmiterea, prelucrarea si stocarea automata a informatiilor si datelor, suporturile moderne de date si alte elememte materiale.

-Sistemul de operare - totalitatea programelor speciale care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui calculator electronic;

-Programele de aplicatii -cuprind totalitatea programelor scrise într-un anumit limbaj de programare, care asigura prelucrarea datelor dintr-un anumit domeniu, pentru obtinerea diferitelor situatii (rapoarte) necesare în procesul de conducere a activitatii economice.

- Baza de date - un ansamblu de colectii de date, programe si descrierea legaturilor dintre acestea. In baza de date sunt stocate datele supuse prelucrarii, precum si programele utilizate în procesul de prelucrare automata.

- Resursele umane - cuprind personalul de specialitate (operatori, programatori, analisti, ingineri de sistem) care desfasoara activitati în cadrul sistemului informatic.

- Cadrul organizatoric si metodologic - se refera la regulamentul de organizare si functionare a compartimentelor de informatica (statie de calcul, oficiu de calcul, centru de calcul, alta forma de unitate de informatica), precum si la diversele metodologii de analiza si proiectare a sistemelor informatice.

- Cadrul legal – se refera la legi, ordonante, alte acte normative care reglementeaza desfasurarea activitatii de informatica în unitatile economice si sociale. Sarcina principala a sistemului informatic este de a executa automat operatiile de culegere transmitere, prelucrare si stocare a datelor si a informatiilor, precum si de a furniza factorilor de conducere informatiile necesare procesului decizional. De asemenea sistemul informatic prin componentele sale permite automatizarea unor decizii si difuzarea rapida a lor spre cei interesati. Utilizarea sistemelor informatice în unitatile economice sau sociale contribuie la cresterea gradului de organizare a activitatiilor precum si la crestere a eficientei activitatilor respective în ansamblul lor. Pentru organizarea si conducerea activitatilor la nivel macroeconomic si microeconomic sunt necesare informatii si date diverse. Acestea sunt puse la dispozitia conducatorilor de catre sistemul informational al organizatiei respective. Orice unitate economica sau sociala dispune de un sistem informational în scopul desfasurarii activitatii ei.

Sistemul informational reprezinta un anasamblu tehnico-organizatoric de

concepere si obtinere a informatiilor în vederea fundamentarii deciziilor

necesare conducerii unui anumit domeniu de activitate. În cadrul sistemului informational sunt cuprinse o serie de metode, tehnici si procedee de culegere, transmitere, prelucrare si stocare a informatiilor si datelor. Sistemul informational a aparut ca o necesitate a conducerii activitatii economico-sociale, s-a dezvoltat în paralel cu aceasta si în functie de metodele de conducere utilizate. Din definitia sistemului informational rezulta ca acesta este grefat întotdeauna pe sistemul economic pe care-l deserveste, ca urmare este dependent de structura organizatorica a acestuia. Sistemul informational are în componenta sa resurse materiale, umane si informationale, care sunt angrenate pentru rezolvarea sarcinilor pe care acesta le are de rezolvat la un anumit moment, sau într-o perioada de timp.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informatic.doc