Geologie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Geologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Constructii, Geografie

Extras din document

1. Forma si dimensiunile Pamantului.

Privit de la distanta globul terestru seamana destul de mult cu o sfera, insa privit in detaliu, forma sa este foarte neregulata. Suprafata oceanelor prelungita pe sub continente da pamantului forma de sfera si poarta denumirea de geoid. In realitate, forma globului poarta denumirea de cardioid, aceasta forma fiind definita de inegalitatea distantei dintre ecuator si cei 2 poli, polul sud fiind mai aproape de ecuator cu 242 metri.

2. Structura externa si interna a globului terestru.

Structura externa a pamantului este formata din mai multe invelisuri numite geosfere. Atmosfera (invelisul de aer), hidrosfera (invelisul de apa cu o grosime medie de 2,63 km) si biosfera (reprezentata de totalitatea vietuitoarelor intalnite in atmosfera, hidrosfera si la suprafata scoartei terestre).

Structura interna nu este cunoscuta in detaliu deoarece adancimea maxima la care s-a ajuns prin foraj este de 12 km, cunostintele actuale fiind bazate pe ipoteze.

Scoarta terestra este invelisul de la suprafata pamantului. Difera ca structura in zona oceanelor fata de zona continentala. Sub oceane crusta are dimensiuni cuprinse intre 7-12 km, iar sub continente, intre 30-40 km ajungand si la 70 km sub munti.

Crusta oceanica se imparte in 3 straturi: stratul sedimentar cu o grosime medie de 300 m, stratul subiacent cu o grosime medie de 1700 m si stratul oceanic cu o grosime medie de 4,8 km.

Crusta continentala are un strat sedimentar cu o grosime de cativa km si un strat complex cu grosimea cuprinsa intre 20-70 km.

Mantaua este separata de scoarta terestra prin discontinuitatea Moho si ajunge pana la o adancime de 2900 km. Ea se imparte in mantaua superioara pana la 700 km si mantaua inferioara sau mezosfera situata in intervalul de adancime 700-2900 km.

Nucleul, alcatuit din fier, se afla in intervalul de adancime 2900-5100 km. Este separat de manta prin discontinuitatea Gutemberg.

Miezul alcatuit din fier si nichel, se extinde sub adancimea de 5100 km pana in centrul pamantului.

3. Alcatuirea chimica , presiunea, temperatura si starea de agregare a materiei la interiorul globului terestru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Geologie.docx