Geotehnica

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Geotehnica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

BILET1

1.Obiectul disciplinei.Constructiile transmit partii superficiala a scoartei glob terestru,pres. Ce se dezv la baza lor, ca urmare a sarcinilor permanente si utile care act asupra constr.Partea constr care asigura transmiterea acestor pres in conditii prevazute de calculul static al sistemului i.a fel san u puna in pericol buna ei exploatare poarta numele de fudatie.Zona din scoarta care datorita exec constr au loc schimbari fata de partea anterioara poarta den de teren de fundare.Rez sol probl fundarii unei constr.presupune cunoasterea materialului pe care se transmit sarcinile,adica a pamintului din care este alcatuit t de fund.Geotehnica abordeaza studiul prop fiz-mec si comportamentul sub sarcina a rocilor sedimentare detritice sau plastice de dimensiuni mij sau reduse. Aceasta alegere este determine de urm motivatie:R. sed detritice-constituie ca raspindire si volum principalele tipuri de roci ca mat de constr pt folosirea lor la lucrari de terasamente(rambrlee,diguri de pamint,baraje) sau pot fi intilnite ca support al constructiilor.Propr f-mec a rocilor detritice-sunt variate ceea ce permite stab unor reg generale privitoare la cmportamentul lor, la dimensiunile fundatiilor si a terasamentelor.Datoritamaruntirii avansate aceste roci sunt permeabile la apa si aer ceea ce infl hotaritor compotam lor in prez apei.Prin pamint se intelege roca sedim detyritica alc din fragm solide de dimensiuni variabile cel mult =de dimens bobuluide nisip(2mm).

STAS 1243/88 Pamintul-acumularea de partic minerale solide prod prin dezagregare fiz sau chimica a rocilor cre pot contine sau nu materiale organice.Prin teren de fundare-reprez volumul de roca sau de pamint influientat de incarcarile transmise de fundatie.In procesul de formare prin sedimentre in apele riurilor lacurilor,marilor pamintul sa depus in straturi din acest motive le capata dimensiunile unor roci stratificate.Oricit de sigur ar fi facut calculul suprastructurii daca nu se tine cont de calculul ter de fund constr poate fi compromisa.Pt cunoasterea comportamentului pam sub act sarcinilor transmise trebuie sa se cunoasca caracteristicile fizico-mec a strat de pam precum si modul in care se disribuie si actioneaza sarcinile on interiorul acestor mase.Disciplina care are ca scop sa elucideze fen de nat fiz si mecanica care au loc sub pamint sub act sarcinii transmise poarta den de geotehnica.studiul acestor propr ale pam are o serie de ramuri:-geologia;-climatologie;-hidrologie;-chimie;-mecanica.Terenul de fundare care trebuie stud pt a det care sunt pr fiz-mec ale acestuia are o grosime not Z0(zona activa).

30. Actiunea unei sarcini concentrate pe suprafata unui spatiu infinit, izotop si omogen. Stabilirea efortului ÃR.- Fie un system de axe yoz in care actioneaza o forta P, axa oy delimiteaza linia terenului. Problema distribuirii eforturilor intr-un punct oarecare din masiv sub actiunea lui P este o problema de baza din teoria distributiei eforturilor interioare din pamant. Solutia a fost data de BOUSSINESQ.

Fisiere in arhiva (1):

  • Geotehnica.doc