Instalatii

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Instalatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

1. CONFORTUL TERMIC: Este asigurat de instalatiile de incalzire si este capacitatea org uman de a se simti bine dpdv termic. QM= Qcd+ Qcv+Qr+ Qev. QM= caldura prin metabolism; Qcd= conductie; Qcv= convectie; Qr= radiatie; Qev= evaporare. Parametrii de baza ai confortului termic: ti= temperature interioara; temperature medie de radiatie. Θmr= media ponderata a temperaturii suprafetelor care marginesc cladirea; umiditatea aerului relative φ[%] 30-70% dpdv al confortului temic; viteza aerului din incapere: v [m/r] e bines a fie cat mai mica; indici de confort termic: tR= (ti + Qmr)/ 2 (temp rezultanta).

2. TRANSFERUL DE CALDURA: Existra 3 moduri elementare de transfer de caldura: conductie, convectie, radiatie. Conductia: transferal de caldura prin corpuri solide. Legea de baza este legea lui Faurier: Q= +- Λs(2T)/ 2W [wati]. 2W= gradient de temperature; S= suprafata; λ= conductivitatea termica.

3. NECESARUL DE CALDURA PENTRU INCALZIRE: Qnec= Qt (1+ ∑A/100)+ Qi. Qt= pierderi de caldura prin transmisie; Qi= pierderi de caldura prin infiltratii. QT= [ mS(ti- te)]/ Ro, unde: m= masinitate; S= suprafata perpendiculara pe transferul de caldura; ti, te= temperatrile de calcul date de STAS. Ro= 1/λi+ ∑δi/λi+ 1/λe. ∑A= AO+ Ac= adausuri de orientan+ adaus de compensare a suprafetelor reci. Ac= f (Rm). Qi= Qi1- infiltrare prin rosturile usilor sau ferestrelor; Qi2- aer fiziologic necesar. Qi1= L*r * v4/3 (ti-t3).

4. SISTEME DE INCALZIRE: locala si centrala. Incalzire locala: atunci cand producerea energiei termice si utilizarea acesteia se face in acelasi loc si poate fi de 2 feluri: fara acumulare de caldura (sobe metalice, coinvectoare, radiatoare); cu acumulare de caldura (sobe de teracota). Incalzire centrala: producerea energiei termice se face intr-un loc, iar utilizarea acesteia se face in spatial unde este necesar. Este formata din: sursa de caldura; sisteme de treansport si distributie; instalatii de utilizare. Clasificare: sist de incalzire cu apa calda; cu aburi; cu ser cald; prin radiatie. Sisteme de incalzire cu apa calda: apa are caldura specifica f mare 4186 J/ kgk; fctie de temperature apei: cu apa calda (in aceste instalatii apa are temp pana la 115oC- usual 95oC); cu apa fierbinte (temp > 115oC).

5. SURSE DE CALDURA- elemente principale ale surselor de caldura: pot fi: centrale termice; puncte termice. Centrale termice: produc energie termica prin utilizarea unor combustibili: solizi(carbuni, lemn); lichizi (pacura); gazos (gazan); rezulta centrale termice pe combusbili: solizi, lichid, gazos. Cazanele: rolul de a produce energie termica prin arderea combustibilului: gpospodarii de combustibil, rezervoare de combustibil, pompe de combustibil (la cazane de combustibil lichid). Schimbatoarele de caldura: pt prepararea apei calde menajere. Sunt de 2 feluri: -fara acumul (incalzesc apa dar nu o stocheaza) si cu acumulare; -fara acumulare: in contracurent (teava in teava), cu placi; -cu acumulare (boilere). Rezervoare de acumulare: pt stocarea apei calde menajere at cand schimburile de caldura sunt fara acumulare. –din otel protejat impotriva coraziunii, izolat trmic. Vasele de expansiune: sunt de 2 feluri: -deschise (in legatura cu atmosfera, se monteaza nu in centrala termica ci in in pctul cel mai inalt de instalatie cu rol de aerisire); -inchise (se monteaza in centrala). Pompele de circulatie: se utilizeaza pt ca lichidele sa poata fi transportate la locul de utilizare. Exista pompe de circulatie: pe agentul termic primar, pea pa calda, de combustibil; -se monteaza direct pe conductor; -are doua caracteriustici: debit, presiune. Cosul si canalul de fum: se utilizeaza pt evacuarea gazelor de ardere, pot fin din zidarie, ceramice, metalice. Ac canale fac legatura dintre cosurile de fum si centrala. Echipamente de automatizare: -de masura: termometreu, monometru, armature de reglaj: vane cu 3 cai actionate cu servomotor. Reteaua de transport si distributie:

6. MATERIALELE UTILIZATE PT RETELELE DE TRANSPORT SI DISTRIBUTIE IN INSTALATIILE DE INCALZIRE: Conducte: din otel: (constructii mm, instalatii toli); imbinare: nedemontabile (sudura); demontabile (fetinguri: mufe, nipluri, coturi, reductii, cruci); avantajele: rezistenta mecanica mare , prêt relative scazut; dezavantajele: durata de viatra mnica, greu de executat manopera; -din cupru: superioare dpdv calitativ, al duratei de viata, al manoperei, de montaj, nu corodeaza in profunzime cu imbinari nedemontabile prinb lipire, presare; -din polietilena multistrat: cu insertie de Al: nu se poate prelucra termic stratul de Al, au rol de bariera impotriva oxigenului cu imbinari prin fitinguri de caldura; -conducte de polipeopilena: se p[ot prelucra termic, imbinare prin lipire, prin fitinguri de polipropilena. ASrmaturi (robineti): de inchidere si reglaj, de retinere, de siguranta; -de inchidere si reglaj: -robineti cu ventil, robineti cu sertar; robineti cu bila;- de retinere: au rolul de a nu lasa lichidul sa treaca decat intr-un sens; -de siguranta: se deechid in general cand se depaseste o anumita presiune. Piese speciale:

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii.doc

Alte informatii

ut cluj instalatii