Active Nemateriale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Active Nemateriale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 5 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Activele Nemateriale=active nepecuniare identificate care nu imbraca o forma materiala ,sunt controlate de catre intreprindere,pot fi utilizate o perioada mai mare de un an in activitatea de productie, comert sau in alte tipuri de activitati, precum si in scopuri administrative sau sunt ompdestinate p/u a fi predate in folosinta persoan. f/j

Conenta AN: AN cuprind cele mai diverse elemente patrimoniale.In componenta lor se include:

*Cheltuieli de constituire=repr. cheltuielele ocazionate de constituirea intreprinderii pina la momentul cind aceasta ests in stare sa-si inceapa activitatea statutara.Ele cuprind cheltuielele aferente pregatirii documentelor p/u inregistrare,confectionarea stampilei , taxele de stat platite la inregistrare etc.

*Fondul commercial (Goodwill-ul)=repr. suma cu care valoatrea intrep. ce se cumparra depaseste valoarea A acesteia la pretul de piata in cazul in care acestea ar fi fost procurate separate, diminuata cu suma datoriilor.Goodwill-ul caracterizeaza prestigiul su reputatia intreprinderii care se cumpara pe piata interna si externa.

*Brevetele=reprezinta drepturile exclusive p/u fabricarea unui tip de produse, utilizarea sau comercializarea unui produs specific garantate de catre stat pe o anumita perioada.

*Marcile p/u produse si de deservire (Marci)=repr. niste simboluri inregistrate si protejate de stat ,cu drepturi exclusive de utilizare a acestora p/u delimitarea marfurilor,serviciilor unor pesoane f/j de marfuri si serviciile identice ale altor pers. f/j.

*Denumirea de origine=repr. denumirea tarii, originii sau a localitatii, precum si denimirile istorice utilizate p/u a insemna marfa.

*Desenele si modelele industriale=repr. un nou tip de articol inregistrat cu f-tie utilitara care acorda detinatorului titlului de protectie dreptul exclusive de utilizare a articolului.

*Know-how-urile=sunt cunostinte tehnico-stiintifice, tehnologice, comerciale, financiare, organizationale, de management, biotehnice si de alta natura cumulate de catre intrep. si care constituie secret commercial si aduc profit.

*Copyright=repr. drepturile de autor garantate de stat p/u publicarea ,editarea ,vinzarea operelor literare ,mizicale, video, tele- si de cinema si a ltor opera de art ape intreaga perioada prevazuta de legislatie.

*Programele informatice=sunt un set de documente tehnice si de exploatare,precum si un complex de programe p/u sistemul de prelucrare a informatiei.

*Francizele=reprez. drepturile acordate de o intreprindere altei pers. f/j p/u utilizarea unei anumite formule unui produs sau tehnologii de fabricare a produsului respective p/u un commission stabilit (franchisor, franchisee)

Clasificarea AN:

1.Dupa continutul economic si destinatia:

- cheltuieli de constituire a intrep.

- costul firmei sau fondul commercial

- brevetele

- licentele

- Francizele

- progr. Informn

2.Gradul de finisare:

- AN finisate care pot fi utilizate dupa destinatie

- AN in curs de executie

2.Constatarea si evaluarea AN

Constatarea AN daca sunt indeplinite conditiile:

*activele se constata si se reflecta in rap. finan. in cazul cind exista o conditie ca in viitor intreprinderea va obtine un avantaj econom. si rezultat pozitiv din aceasta activitate

*valoarea AN pot fi determinate exact

Evaluarea AN poate fi:

1.Evaluarea initiala=consta din determinarea valorii de intrare a AN, care poate exista in caz daca sunt:

a)procurate contra plata de la alte personae f/j si include valoarea de procurare, plti fiscale si chelt. directe p/u achizitionarea si pregatirea p/u utilizare

b)create la intreprindere p/u utilizarea interna

c)putem sa le primim sub forma de subventii de stat si cu titlu gratuity

d)obtinute in urma shimbului

2.Evaluarea ulterioara=este prevazuta de SNC 13 si recalculeaza la data intocmirii rap.finan.

3.Evidenta intarii AN

Evidenta intrarii AN e conditionata de sursa de primire.Intrarea AN are loc in rezultatul:

a)in urma procurarii

Dt 111 Ct 241,242,243,521

b)crearii nemijlocit la intrepr.

Dt 112 Ct 211,213,214,531,533,521,812

c)primiirii gratuite sau sub forma de subventii

Dt 111 Ct 622

d)pe calea schimbului

Dt 111 Ct216

e)ca cota parte a K statutar

Dt 111 Ct 313

Dt 313 Ct 311

f)inregistrate ca plusuri de AN stabilite la inventariere

g)la valoarea efectiva la produsele schimbate

Dt 221 Ct 611

Dt 111 Ct 521

Dt 521 Ct 221

Evidenta analitica a AN se tine pe tipuri de

P/u evidenta analitica a AN este destinat contul de activ 111 “AN” ,aici se inregistreaza intrarile AN la valoarea de intrare, iar pe credit se reflecta valoarea de bilant a AN iesite si casarea amortizarii calculate a AN

Fisiere in arhiva (2):

  • Contabilitatea AN II.doc
  • Evidenta intrarii AN e conditionata de sursa de primire.doc