Analiza Economico-Financiara

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Analiza Economico-Financiara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Aratati importanta analizei economico-financiare in managementul firmei

Analiza economica constituie un instrument managerial care ajuta conducerea firmei in intelegerea trecutului si prezentului, in vederea fundamentarii viitoarelor obiective strategice de mentinere si dezvoltare a firmei, intr-un mediu concurential;

2. Definiti obiectul analizei economice

analiza economica reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente care asigura

depistarea factorilor de influenta, tratarea informatiilor interne si externe, in vederea formularii unor aprecieri pertinente referitoare la situatia unui agent economic, la nivelul si calitatea performantelor sale, la gradul de risc intr-un mediu concurential foarte dinamic.

3. Enumerati si explicati etapele analizei economico - financiare

Analiza activitatii economice presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Delimitarea obiectului analizei, care presupune constatarea a anumitor fapte, fenomene, rezultate. Delimitarea se face in timp si spatiu, calitativ si cantitativ, utilizând anumite metode de evaluare si calcul.

2. Determinarea elementelor, factorilor si cauzelor fenomenului studiat, permitând detalierea si separarea factorilor de influenta. Factorii se stabilesc in mod succesiv, trecând de la cei cu actiune directa la cei care actioneaza indirect.

3. Stabilirea corelatiilor dintre fiecare factor si fenomenul analizat si dintre diferitii factori care actioneaza, determinându-se astfel, relatia cauza-efect.

4. Masurarea si cuantificarea influentelor factorilor. Sunt determinate astfel marimea, sensul si intensitatea actiunii factorilor asupra fenomenului analizat. Se explica astfel variatia in timp sau in spatiu a fenomenelor, exprimata in marimi absolute sau relative, pe factorii care au generat-o.

5. Sintetizarea rezultatelor analizei, elaborarându-se concluziile si aprecierile asupra activitatii din sfera cercetata.

6. Elaborarea masurilor menite sa imbunatateasca activitatea, sa asigure valorificarea optima a resurselor, sa contribuie la realizarea avantajului concurential.

4. Explicati legatura care exista intre Analiza economica si Analiza financiara

Intre Analiza economica si Analiza financiara exista o relatie de complementaritate , de la partea de intreg deoarece analiza economica precede si determina pe eca financiara care la randul sau genereaza noi abordari in analiza economica.

5. Metoda substituirii valorii factorilor: principii, exemplificare pentru o relatie determinista de forma: a) R = a – b + c b)R = a b c c)

La baza metodei substituirilor in lant stau trei principii:

1. Asezarea factorilor in relatiile de cauzalitate, exprimate sub forma de produs sau raport, se face in urmatoarea ordine a conditionarii lor economice: factori cantitativi, factori de structura si factori calitativi;

2. Substituirile se fac succesiv, incepând cu factorii cantitativi, continuând cu factorul de structura si incheind cu cei calitativi, pornind de la factorii directi spre cei cu influenta indirecta; se evidentiaza astfel variatia unui factor considerând ca ceilalti ramân neschimbati.

3. Valoarea substituita (variata) a unui factor se mentine ca atare in operatiunile ulterioare.

Valoarea modificarii totale ΔR este:

ΔR = R1 - R0 = (a1 × b1 × c1) - (a0 ×b0 × c0)

Marimea si sensul influentei fiecarui factor se obtine astfel:

- influenta modificarii factorului “a” :

ΔR(a) = a1 × b0 × c0 - a0 × b0 × c0

- influenta modificarii factorului “b” :

ΔR(b) = a1 × b1 × c0 - a1 × b0 × c0

- influenta modificarii factorului “c” :

ΔR(c) = a1 × b1 × c1 - a1 × b1 × c0

Modificarea totala:

ΔR = ΔR(a) + ΔR(b) + ΔR(c)

6. Sistemul indicatorilor valorici utilizati pentru caracterizarea activitatii de productie si comercializare.

Acest sistem cuprinde urmatorii indicatori:

a) cifra de afaceri (Ca) considerat indicatorul cel mai reprezentativ pentru exprimarea volumului activitatii, calculat prin insumarea veniturilor din livrari de bunuri, executarea de lucrari si prestari de servicii intr-o perioada determinata.

b) productia marfa fabricata (Qf) care exprima valoarea bunurilor fabricate, a lucrarilor executate si serviciilor prestate intr-o perioada de timp

c) productia exercitiului sau productia globala (Qe) ce dimensioneaza intreaga activitate de productie a intreprinderii intr-o perioada de timp si cuprinde ceea ce intreprinderea a fabricat si a vândut, ceea ce ea a fabricat si a ramas in stoc, precum si ceea ce ea a fabricat pentru ea insasi.

d) valoarea adaugata (Va) reprezinta cresterea (plusul) de valoare obtinut din activitatea tehnico-productiva a intreprinderii, prin valorificarea resurselor sale materiale, tehnice, umane si financiare, respectiv surplusul de incasari peste valoarea consumurilor provenind de la terti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico-Financiara.doc