Audit Fiscal

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Audit Fiscal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

CURS 1

Definitii si delimitari ale misiunilor de audit fiscal(maf) in cadrul misiunilor de audit(ma)

-Def generala a auditului(a.)se poate prezenta in dif moduri,cea agreata de std inter de a. fiind:”examinarea profesionala efect de pers competente si indep asupra patrim si sit fin ale unei soc in scopul emiterii unei opinii responsabile,motivate si indep asupra masurii in care sit fin prezinta o imag clara,completa si fidela asupra sit fin,performantelor si modif poz fin a soc”.

-Efectuarea unei ma acorda un + de credibilitate info ec publicate de agentul ec si sunt necesare utiliz. sit fin(actionari,creditori fin+com,clienti,salariati,statul si organismele sale,public).

-Rolul ma este de a oferi utiliz.sit fin o garantie a respectarii principiilor(pr) ctb general acceptate,a normelor legale in vigoare priv functionarea unei soc,a normelor fiscale in vigoare si a proced interne de desf a activ.ec stabilite de soc.

-Auditul fiscal(Af),spre deosebire de cel fin,se ocupa doar de certificarea tranz si evenimentelor(ev) cu implicatii asupra sit fiscale ale soc si de prezentarea acestora.Spre deosebire de ctrl fiscal/fin,maf au rolul de a preveni,indrepta si propune recomandari soc auditate.

Misiunile exercitate de Garda Fin (ca organism de ctrl) au rolul de a preveni,depista si sanctiona eventualele erori/fraude descoperite in cadrul misiunilor.

-Af este exercitat in scopul protejarii patrim si asigurarii credibilitatii info fin+fiscale.

Ctrl fin fiscal este exercitat pt verif de catre organismele statului a modului de respectare a normelor legale,ec,fin+fiscale in vigoare.

-O alta dif dintre Af si ctrl fiscal rezida in faptul ca Af se desf in baza solicitarii clientului in urma semnarii unui contract de prestari servicii intre cele 2 parti,de comun acord si in cunostinta de cauza.In urma contractului,se stab obiectivele,tranz si ev care vor fi verif de auditor(A)-numai acelea pe care le solicita clientul sau acelea pe care A le considera semnif-,onorariul si o planificare generala initiala.

In misiunea de ctrl fin/fiscal exercitata de organismele statului,caracterul mis de ctrl este inopinat,neremunerat,nu are la baza un contract semnat intre cele 2 parti iar clientul nu poate opta pt niv de verif la care va fi supus.

Obiectivele Af:

1)verif existentei:preluarea unor doc justificative si intocmirea unui dosar pt stab caracteristicilor fiscale(vectori fiscali) ale soc client.

2)crit exhaustiv.:se verif dc toate tranz si ev cu incidenta asupra sit fiscale sunt corect si complet inreg in ctb si au la baza doc justif corespunzatoare.

3)crit imputarii corecte:se verif dc tranz si ev cu incidenta asupra sit fin sunt corect imputate asupra ct si dc soc util.planul ctb general prevazut de normele legale,in fct de domeniul de activ.

4)crit drepturi+obligatii:se verif dc soc detine doc justif coresp cu vectorul fiscal prezentat si dc toate info au fost inreg atat in ctb soc,cat si la autoritatea fiscala.

5)crit calculului corect:se verif dc taxele,impozitele si contrib declarate de soc sau care ar putea sa apara in urma verificarilor A,au fost calc corect,utilizandu-se normele legale in vigoare.

-Maf prevad,la fel ca ma fin,si verificarea sis de ctrl intern.In urma stabilirii existentei ctrl intern si a niv in care acesta este aplicat si respectat de catre agentul ec,A poate stab niv riscurilor si al pragului de semnificatie (PS).

-Maf prevad,la fel ca ma fin,respectarea unor norme de referinta pt verificarile efect la client si pt desf ma.

Normele de referinta ale Af:

1)de audit:std inter de a.;norme nationale de a.;norme minimale de a.

2)de ctb:IFRS;OMFP 1752/2005;orice alta norma de reglem a ctb in fct de specificul activ.

3)legale(ec):L.31;L.82;Cod Fiscal si norme de aplicare(codul muncii,vamal).

-ISA prevad,in cadrul fiecarei norme,o serie de indrumari si practici afer maf.In prefata ISA,se contureaza 3 maf:

1.audit al regularitatii si legalitatii fiscale:pp certificarea raspunderii fiscale a entit auditate.

2.audit de atestare fiscala:pp certificarea credibilitatii fiscale si garantarea acuratetii raportarilor fiscale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Audit Fiscal.doc