Contabilitate

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Contabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Contul de capital social este un cont sintetic de gradul 1 simbolizat 101. este utilizat pentru reflectarea operatiilor economice privind constituirea si modificarea capitalului social. Avand in vedere decalajul in timp dintre momentul subscrierii aportului la capitalul social de catre actionari sau asociatisi momentul eliberarii acestor aporturi, contul 101 capital social se dezvolta pe structura a doua conturi sintetice de gradul 2 astfel: 1011 capital social subscris nevarsat si 1012 capital social subscris varsat.

Contul 1011 capital subscris nevarsat este un cont de pasiv isi incepe functionarea prin creditare, creditandu-se cu valoarea aporturilor in bani sau in bani si in natura de catre actionari sau asociati, in corespondenta cu debitul contului 456 decontari cu asociatii privind capitalul. Se debiteaza pe masura eliberarii aporturilor subscrise in corespondenta cu partea de credit a contului 1012 capital subscris varsat. Soldul final creditor evidentiaza valoarea aporturilor subscrise si neeliberate pana la sfarsitul perioadei de gestiune. Acest sold poate fi 0 atunci cand aporturile subscrise sunt integral varsate.

Contul 1012 capital social subscris varsat are functie contabila de Pasiv deoarece avidentiaza un element din structura capitalurilor proprii. Isi incepe functionarea prin creditare, creditandu-se in momentul transformarii capitalului subscris nevarsat in capital varsat in corespondenta cu debitul contului 1011 capital subscris nevarsat. precum si in momentul majorarii capitalului social din alte surse proprii in corespondenta cu debitul contului contului care reflecta sursa de provenienta (104 prime de capital, 106 rezerve, 129 repartizarea profitului). Se debiteaza atunci cand se decide reducerea de capital social din diverse cauze. Debitarea se realizeaza in relatie de corespondenta cu partea de credit a conturilor 456 decontari cu asociatii privind capitalul, 117 rezultat reportat sau 121 profit si pierdere. Soldul contului intotdeauna diferit de 0 este creditor si reflecta valoarea capitalului subscris si varsat pana in acel moment

Contul 456 decontari cu asociatii privind capitalul desi este un cont din clasa decontarilor cu tertii este utilizat pentru evidentierea constituirii sau modificarii capitalului social. Este un cont bifunctional din grupa 45, decontari in cadrul grupului. Functioneaza ca un cont de Activ atunci cand evidentiaza creanta unitatii patrimoniale fata de actionarii sau asociatii care au subscris aporturile. Atunci cand se reduce valoarea capitalului social deoarece se retrage din asociere un actionar sau asociat, functioneaza ca un cont de P. Functia contabila de Activ determina debitarea contului in corespondenta cu creditul contului 1011 capital subscris nevarsat in momentul subscrierii aporturilor. -Se crediteza pe masura eliberarii aportulrilor in bani si in natura in corespondenta cu debitul conturilor de disponibilitati banesti, imobilizari sau stocuri dupa caz. Soldul final debitor reflecta aporturi subscrise si neeliberate pana la sfarsitul perioadei de gestiune sau aporturi eliberate integral atuni cand soldul final este 0.

Cand evidentiaza datoria intreprinderii fata de actionari sau asociati, functionand ca un cont de pasiv se crediteaza in corespondenta cu debitul contului 1012 capital subscris varsat in momentul inregistrarii reducerii capitalului social. -Se debiteaza pe masura restituirii sumei datorate actionarului sau asociatului care se retrage in corespondenta cu creditul unuia din conturile de disponibilitati banesti. Soldul final creditor evidentiaza sume datorate si nerestituite sau sume restituite integral atunci cand soldul final este 0. evidentierea capitalului social sub aspectul constituirii si modificarii determina utilizarea pe langa contul 101 cu cele 2 sintetice de gradul 2, si conturi din clasa a doua si a treia pentru aport in natura, din clasa a 5-a pentru aport in bani, precum si contul 456.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate.doc

Alte informatii

Anul 1, Fac Turism