Contabilitate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Contabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1.Sfera de aplicare si tipurile de contabilitate

Datorită naturii diferite a activităţilor desfăşurate, a modului diferit de constituire şi gestionare a patrimoniului, precum şi a nevoilor variate de informare a conducerii, contabilitatea este abordată în mod diferit la entităţile patrimoniale de naturi diferite. În acest moment, în România s-au separat mai multe tipuri de contabilitate.

a) Contabilitatea financiară a agenţilor economici

Agenţii economici au ca obiectiv principal profitul. Din anumite puncte de vedere profitul reprezintă surplusul de mijloace economice realizat în urma activităţii agenţilor economici. Dacă definim averea ca pe o sumă de mijloace economice la dispoziţia persoanelor, atunci obiectivul agenţilor economici este sporirea averii proprietarilor, sau investitorilor.

b) Contabilitatea persoanelor juridice fără scop lucrativ

Eficienţa acestora nu se judecă prin prisma profitului realizat. Totuşi, şi acestea trebuie să utilizeze resursele economice puse la dispoziţia lor de societate într-un mod cât mai eficient. De asemenea ele dispun de un patrimoniu, a cărui integritate trebuie să fie păstrată. Totuşi, în anumite cazuri, şi aceste societăţi desfăşoară activităţi economice.

c) Contabilitatea bancară

Întrucât societăţile bancare gestionează o pondere mult mai mare de capitaluri împrumutate decât alţi agenţi economici, controlul acestor capitaluri trebuie să fie mult mai eficient, fiind necesară o detaliere mult mai mare a evidenţei acestora.

Prin urmare, deşi băncile intră în categoria agenţilor economici, contabilitatea acestora are un caracter aparte generat de ponderea mai mare a elementelor financiare în structura patrimoniului.

d) Contabilitatea de gestiune

Contabilitatea de gestiune are ca subiecţi agenţii economici, la fel ca şi cea financiară. Ea se diferenţiază de contabilitatea financiară prin obiectivele sale. Astfel, contabilitatea de gestiune are ca obiect analiza eficienţei unor părţi ale activităţii agenţilor economici.

Elementele studiate de contabilitatea de gestiune sunt costul şi eficienţa produselor, sau prestaţiilor, modul de alocare şi utilizare a resurselor la nivel de subunităţi, compartimente, departamente sau alte componente organizatorice ale agenţilor economice.

e) Contabilitatea instituţiilor publice

Contabilitatea instituţiilor publice are ca subiecţi structurile statului, centrale, locale, autonome sau subordonate. Informaţiile generate de contabilitatea instituţiilor statului se adresează exclusiv statului, şi anume organismelor tutelare Ministerului de Finanţe şi organelor de control. Aceste informaţii servesc la elaborarea, analiza, execuţia şi controlul bugetului de stat şi a bugetelor locale în genere şi a bugetelor diverselor instituţii subordonate în parlament, precum şi la asigurarea integrităţii patrimoniale a structurilor de stat.

2. Rolul si calitatea informatiei financiar contabile

Informatia contabila este cea mai reala, precisa, completa si operativa informatie reprezentand suportul procesului managerial.Cea mai mare parte a deciziilor care se iau in procesul de conducere au la baza informatiile obtinute din contabilitate.Inseamna ca informatia contabila ocupa un loc important in cadrul sistemului de evidenta economica in general si in cadrul sistemului informational economic in special.

Informatia contabila poate fi: curenta ;de reportare ; de dispozitie ; de executie ; interna si externa.

Pentru ca informatia contabila sa fie utila, in cadrul sistemului managerial, trebuie sa indeplineasca 4 caract calitative principale : inteligibilitatea,relevanta,credibilitatea si compatibilitatea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate.doc