Contabilitate de Gestiune

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Contabilitate de Gestiune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Metoda Globala si de calculatie a costurilor:-se util in caz intrepr in prod de baza unde ob fabric=1 sg produs(ex:centrale hidroel,fabrici de ciment);se mai intalnesc si in cazul unor sectii/ateliere auxiliare(centrale de apa,centrale termice,statii de transf a energy electr)care produc un sg produs omogen si sunt organizate independent. In ac cazuri, divizare procesului tehnologic pt sectorizarea ch de prod nu se justifica, intrucat exista un sg produs, ch de prod nu treb delimitate intre m multe prod, se mentine constanta de la o per la alta. Calc costului se elab pe nomenclatura completa a art. de aclc pana la niv cost de prod iar acolo unde e necesara si repart CGA si a ch de desfacere pana la niv costului complet.

Pt stab ch de prod pe art de calc se util proc generale cunoscute :-cea mai mare parte din c. de prodse calc direct pe unit de produs at procedeul modelarii normelor de cons specific si de munca cu preturile unitare/tarife de salarizare ;

-costurile de natura CIP comune,resp ch gen de adm se stab potrivit structurii lor dupa crit sectoarelor de ch cu ajut unor planuri difer si anume bugetul ch ind de prod, resp bugetul CGA, iar cotele care revin pe unit de prod si care se inscriu la poz coresp din calculatiile de buget pe prod se stab apoi prin diviz simpla. Costul unitar al prod se det prin insumarea tuturor ch inscrise in calculatie de buget pe produs,dupa care se insumeaza pe ert de calculatie : ctp= .

In ctb, cost de prod se urmaresc si se inreg numai pe art de calc la niv intregii prod calculate in per de gest data. Astfel, pricipalale costuri de prod inscrise direct in bugetul de prod se inregr sintetic in 921,922 in analitic. CIP si CGA se inregr separat cu ajut cont deschise in ac scop dupa care la sf per de gest si vizeaza in ct de calculatie 921 fara a se efect vreun calcul de repart.

Ctu efectiv se apoi prin diviz simpla : ctu=

Metoda de comenzi

Metoda pe comenzi se aplica in intreprinderile cu productie individuala si in cele cu productie de serie (intrepriderile constructoare de masini grele, masini unelte, industriile electrotehnice, produsele metalie de larg consum etc.) .

In cazul aplicarii acestei metode, purtatorul de costuri folosit in antecalculul este produsul, iar cel utilizat pentru urmarirea si inregistrarea costurilor productiei este comanda. Obiectul comenzii este diferit dupa cum este vorba de productie individuala – care se organizeaza de regula in variante fara semifabricate sau productie de serie – care se poate organiza in ambele variante. In cazul productiei fara semifabricate, comanda are ca obiect un produs sau un lot de produse, iar calculatia nu face vreo separare a cheltuielilor pe seama partilor componente. Ea releva cel mult partea cu care participa in fabricatie si respectiv la formarea costurilor de sectie de produs. In cazul produselor deosebit de complicate si cu ciclu de fabricatie indelumgat, comenzile pot avea ca obiect o anumita parte asamblabila, iar urmarirea si inregistrarea cheltuielilor in contabilitate se efectueaza in aceleasi conditii . Modelul sintetic privind calculatia costului unitar in acest caz in antecalcul si post calcul se prezinta astfel: S - toate sectiile pe unde trece comanda.

POSTCALCUL

In cazul productiei de serie organizata in varianta cu semifabricate, unde produsele finite sunt rezultatul imbinarii mecanice a unor piese si subansamble partial independente, produse in intreprindere sau cumparate, prelucrate si asamblate, comenzile au ca obiect :

1.loturi de piese sau repere brute turnate sau confectionate;

2.loturi de piese sau repere de productie proprie sau cumparate, prelucrate si finisate; 3.loturile de subansamble, aggregate care compun produsul finit . 4. loturile sau seriile de produse finite. Metoda pe comenzi se aplica in acest caz in varianta pe semifabricate. Modelul sintetic privind calculul costului unei comenzi de produse finite in aceasta varianta este urmatorul :

Cup – costul unitar al pieselor care intra in asamblare

Chdax – cheltuieli directe de asamblare pe articole de calculatie x

Chiay – cheltuieli indirecte de asamplare pe articole de calculatie y

Q – cantitatea de produse

Dar pentru a calcula costul produselor finite rezultate, trebuie calculat costul pieselor. Trecerea semifabricatelor in costul produselor finite se efectueaza global la articolul de calculatie “semifabricate din productie proprie” sau desfasurat pe articole de calculatie .

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de Gestiune.doc