Contabilitatea Institutiilor de Credit

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Contabilitatea Institutiilor de Credit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1.Prezentarea institutiilor de credit reglementate in Romania.Institutiile de credit sunt persoane juridice romane care se pot constitui si functiona in una din urm categorii:-Banci: sunt pers juridice organizate ca societati pe actiuni(SA) care pot desfasura oricare din urmatoarele activitati: atragerea de depozite; acordarea de credite-de consum, ipotecare, leasing, factoring; operatiuni de plati; emitere si administrare de mijloace de plata(carti de credit, cec-uri de calatorie); participarea la emisiunea de valori mobiliare si alte instrumente financiare: servicii de consultanta, de inchiriere de casete de siguranta, operatiuni cu metale si pietre pretioase. -Banci de economisire si creditare in domeniul locativ: sunt instituiile de credit organizate tot ca SA specializate in finantarea pe termen lung a domeniului locative(cumpararea, modernizarea sau extinderea locuintelor, cumpararea de terenuri pt construirea de immobile). Contractul de creditare cuprinde 2 perioade: perioada de economisire: se aduna suma prevazuta in contract si perioada de creditare. -Banci de credit iotecar: sunt organizate tot ca SA, si au ca obiect de activitate acordarea de credite ipotecare pt investitii mobiliare si atragerea de fonduri rambursabile prin emisiunea de obligatiuni ipotecare. Ele pot desfasura orice activitate prezentata la categoria “banci” cu exceptia activitatii de ‘atragere de depozite’. -Institutii emitente de moneda electronica: sunt organizate ca SA specializate in emiterea de moneda electronica. Aceasta este o valoare monetara reprezentand o creanta asupra emitentului care indeplineste cumulative conditiile: este stocata pe support electronic; este acceptata ca mijloc de plata si de alte institutii decat emitentul; este emisa in schimbul primirii de fonduri a caror val nu poate fi mai mica decat val nominala. In Ro nu exista institutii specializate emitente de moneda electronica, bancile emite moneda.; -Organizatii cooperatiste de credit: cooperative de credit este institutia de credit constituita ca asociatia autonoma de persoane fizice, pe principiul intrajutorarii membrilor cooperativei. Poate acorda credit membrilor si pers fizice sau juridice care au domiciliul sau locul de munca in raza teritoriala de operare a cooperativei, valoarea creditului este de maxim 25% din valoarea activelor sale.

2.Reglementari specifice ctb institutiilor de credit.Institutiile de credit pot functiona in teritoriu, pe urmatoarea structura: -centrala institutiei de credit. Are personaliate juridica si rol executive de indrumare, analiza si control a unitatilor din subordine; -sucursala, este unitate fara personalitate juridical care are dublu rol: operativ(desfasoara operatiuni cu clientii) si de indrumare, analiza si control a unitatilor din subordine; -agentiile bancare, punctele bancare, reprezentantele bancare: sunt unitati fara personalitate juridical cu rol exclusive operativ.

3.Ctb decontarilor intrabancare.Ctb acestor decontari se tine prin contul 341-decontari intrabancare. Este un cont bifunctional, soldul ne arata sumele ramase in transit intre sedii. Codificare: se numeste sediu A banca care initiaza decontarea, si sediu B institutia care finalizeaza decontarea. Poate aparea si contul 2511-conturi curente ale clientelei. Acesta este un cont bufunctional: in credit se inregistreaza sumele incasate de banca in numele titularilor de cont, iar in debit se inreg sumele platite de banca din ordinal titularilor de cont. poate avea sold creditor, at cand titularul de cont prezinta disponibilitati(banca este datoare clientului) sau poate prezenta sold debitor, clientul este dator bancii, beneficiind de o linie de credit. Clientul unei banci este ‘nestiutor’, deoarece at cand citeste extrasul de cont, observa ca in credit apar sumele incasate, iar in debit sumele pe care le-a platit si spune ca este o ctb inverse. Gresit. Extrasul de cont este un document eliberat de banca si arata modul in care scads au cresc datoriile sale fata de client.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Institutiilor de Credit.doc

Alte informatii

Subiecte examen sesiunea iarna 2010 la Universitatea Constantin Brancoveanu Rm. Valcea