Control de Gestiune

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Control de Gestiune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Metoda Just in Time

Ac met este un ans de tehnici cantit si calit de gest mergand catre o sol globala de manag strategic si operational.Mediul de op in timp real propune sa se produca sau cumpere prod sau serv cerut numai in cantit sau calit necesara in timp util pentru a fi disponibil la locul dorit astfel:

-realizarea prod finite a i sf fabricatiei sa coincida cu livrarea

-fabricarea de produse semnificative in asa fel incat sf fabricarii lor sa corespunda datei effective de inceput fabricarii produselor

-aprov cu mat prime pt debutul fabricarii produselor.

Sistemul JUST in TIME

Implementarea unui mediu operational potrivit acr met impune crearea unui sistem operational care sa cuprinda:

1) eliminarea stocurilor pres eliminarea spatiului necesar pentru depozitarea stocurilor,reducerea st deteri,reduc de pers.

2) un sistem de planificare si programare a prod se caract prin: -comenzile clientului determina achiz cu mat prime;

-comanda determinarea si programarea productie

-se achiz mat prime si subansamble in functie de necesitati

Orice ab de la aceste reguli poate duce la formarea de st si cresterea costurilor.

3) eliminarea fractionarii loturilor presupune livrarea produselor in loturi mici

4) reglarea rapida si necostisitoarea a utilajelor

5) crearea unor celule de lucru flexibile

Sistemul JIT impune:-reduc timpului necesar petru fabr unui prod prin rearanjarea ut a i cele necesare pentru op succesive sa fie amplasate impreuna;-realiz prelucrarii produselor de dimensiuni si forme similare

6)formarea unei forte de munca planificate

-asigurarea de personal ce opere simultan pe mai multe ut

7)mentinerea unor nivele ridicate ale calit proceselor se face prin:-mat prime calitat -verificari pe tot parcursul prod

In mediul JIT este necesar sa se respecte 2 reguli principale

1)eliminarea a tot ceea ce nu este de natura cresterii valorii adaugate a prod

2)nu tb sa ne imaginam ca reducerea costurilor poate sa se realizeze numai bazandu-ne pe calcule.De fapt reducerea costurilor si cresterea calitatii se realizpe teren prin supravegherea permanenta a procesuli de productie.

Reporting-ul: instrument al managementului prin cifre prin care se raporteaza cata marja a fost generata de un centru de responsabilitate si prin consolidari interne sa se coreleze cu rez ctb financiare. Reporting-ul se sprijina pe un sistem de ctb manageriala adoptata la stuctura organizatiei a.i. fiecare manager sa vada numai aspectele de care este responsabil.El se bazeaza pe 3 concepte:

- structura organiz (pp faptul ca este mai eficienta o descentralizarea deoa duce la luarea deciziilor de specialistii de la nivelul adecvat, pentru ca managerul general nu poate dispune de toate informatiile în mod regulat pt luarea deciziilor optime)

- fixarea obiectivelor (pp ca fiecarui manager sa i se fixeze obiective si el va lua decizii pentru a le atinge, reporting-ul având ca obiectiv masurarea gradului de realizarea a obiectivelor prevazute)

- controlabilitatea (pp ca fiecare reponsabil sa fie controlat numai pentru acele ch si venituri care se afla în aria sa de raspundere)

Raportarea se face pe un formular standard, iar informatiile se transmit zilnic, sapt, decadal, lunar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Control de Gestiune.doc