Control de Gestiune

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Control de Gestiune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1 Functiile managementului intr-o entitate
2 Functia de control a managementului
3 Semnificatia notiunii de control
4 Semnificatia notiunii de control intern
5 Obiectivele controlului intern
6 Structura controlului intern
7 Controlul managerial – caracterizare generala
8 Principiile controlului managerial referitoare la scopul si natura controlului
9 Principiile controlului managerial referitoare la structura controlului
10 Principiile controlului managerial referitoare la procesul de control
11 Centrele de responsabilitate – caracterizare generala
12 Centrele de costuri
13 Centrele de venituri
14 Centrele de profit
15 Centrele de investitii
16 Pilotajul entitatilor
17 Indicatori ce caracterizeaza performantele managementului
18 Instrumente de control a personalului operational – standardele
19 Instrumentele de control a personalului operational – planurile, bugetele reportingul
20 Crearea pietei interne si preturile interne de cesiune
21 Crearea relatiei de concurenta largita prin externalizare
22 Contabilitatea manageriala si controlul de gestiune
23 Costurile complete ca instrument al controlului de gestiune
24 Dezavantajele metodei costurilor complete
25 Avantajele si dezavantajele folosirii costului pe activi
26 Avantajele si dezavantajele folosirii metodei costurilor partiale
27 Avantajele si dezavantajele folosirii metodei costurilor directe
28 Avantajele si dezavantajele folosirii standardelor
29 Caracterizarea costurilor ascunse
30 Definiti pretul de cesiune interna
31 Factorii care pot influenta costul calitatii
32 Scopul intocmirii bugetelor
33 Bugetul veniturilor si cheltuielilor
34 Continutul controlului bugetar
35 Principiul actualizarii previziunilor bugetare
36 Relatia dintre sistemul bugetar si sistemul contabil
37 Configuratia bugetelor de exploatare
38 Controlul de gestiune si bugetul trezoreriei
39 Obiectivele contolului bugetar
40 Evidentierea abaterilor in controlul bugetar
41 Identificarea cauzelor abaterilor in controlul bugetar

Extras din document

1 Functiile managementului intr-o entitate

Functiile pe care le indeplineste managementului intr-o entitate:

- functia de previziune: def obiectivelor, identificarea cailor de indeplinire a acestora

- functia de organizare: delimitarea ariei de actiune; alocarea resurselor si a responsabilitatilor

- functia de coordonare: stabilirea sarcinilor, activitatilor, proceselor; planificarea resurselor umane; selectia recrutarea fortei de munca; perfectionarea si dezvoltarea profesionala

- functia de antrenare si motivare: influentarea comportamentului subordonatilor si orientarea pe rezultate

- functia de control: evaluarea operative si postoperative a rezultatelor

2 Functia de control a managementului

In literatura de specialitate, functia de control este def ca fiind ansamblul actiunilor de evaluare a rezultatelor entitatii, a verigilor ei organizatorice si a fiecarui salariat, de identificare a abaterilor de la obiectivele, normele si standardele stabilite initial si a cauzelor care le-au generat, precum si de adoptare a masurilor care asigura eliminarea abaterilor, mentinandu-se echilibrul dinamic al entitatii.

Pt a fi efficient, procesul de control trebuie sa fie continuu, acordand o atentie sporita elementelor strategice si perioadelor critice, decisive pt obt rezultatelor asteptate. Aceasta functie incheie ciclul de management.

Controlul este procesul de masurare a performantei, de monitorizare a proceselor si de informare a conducerii cand exista pericolul de a nu se indeplini obiectivele propuse. Info oferite de control managementului rep un mijloc si o conditie pt luarea unor decizii corecte.

3 Semnificatia notiunii de control

Notiunea de control rep d p d v semantic o analiza permanenta sau periodica a unei activitati, process, a unei situatii, cu scopul de a urmari desfasurarea acestora. Intr-o acceptiune mai larga controlul este inteles ca fiind un mod de a domina, a stapani sau a supraveghia ceva, pe cineva, astfel incat sa conduca sis a dirijeze evenimentele in directia dorita.

Pt a fi inteles corect, trebuie sa luam in considerare cele 2 sarcini importante ale controlului de orientare si stapanire a actiunilor pe care le desfasoara entitatea si de verificare a modului de utilizare a resurselor alocate pe destinatiile stabilite, stabilindu-se daca rezultatele obt st conforme cu obiectivele.

4 Semnificatia notiunii de control intern

Controlul exercitat de manager pe parcursul derularii procesului de management si la finalul ciclului managerial trebuie sa se desfasoare in conditiile respectarii unor cerinte minime: sa fie constructive, sa cunoasca sis a faca cunostinta cu starea reala a entitatii; sa fie continuu, sa identifice cauzele abaterilor de la starea asteptata, sa ofere iformatiile necesare conducerii care sa-I permita adoptarea unor decizii si initierea actiunilor care sa duca la imbunatatirea activitatii subordonatilor.

Controlul permite conducerii sa aiba mai mult curaj, asigurandu-se ca strategia sa se pune in practica in mod corect sau se dovedeste eficace. Controlul face schimbarea mai putinriscanta, dar o si favorizeaza. Plusvaloarea controlului nu este raportul produs in urma controlului, acesta fiind doar unmijloc de comunicare, nici recomandarile lui. Valoarea lui este data de capacitatea de a face sa progreseze entitatea pe care o serveste. Controlul este creator de valoare prin intermediul economiilor pe care le genereaza, al oportunitatilor pe care le creaza si al pierderilor evitate ca urmare a activitatii sale. Controlul intr-o entitate este def ca un “process care, inaintea unei actiuni, orienteaza, pe parcursul desfasurarii actiunii ajusteaza si la terminarea actiunii evalueaza rezultatele obtinute sit rage concluziile utile”.

Controlul de care am discutat a fost numit control internsi a fost def astfel: “Controlul intern este un process implementat de de Consiliul de Administratie, conducerea si personalul unei organizatii destinat sa ofere o asigurare rezonabila in ceea ce priveste realizarea obiectivelor”.

Cand dorim sa proiectam sau sa analizam controlul intern trebuie sa tinem cont de urm aspecte:

- dimensiunea culturala

- dimensiunea universala

- dimensiunea relative

5 Obiectivele controlului intern

Obiectivul general al controlului intern este sa vegheze asupra factorilor care conditioneaza continuitatea activitatii entitatii si realizarea obiectivelor propuse. Acest obiectiv general este divizat in obiective particulare. Aceasta def globala in functie de obiective evidentiaza:

- controlul intern nu este o creatie statica; el isi adapteaza procedurile la cerintele in continua schimbare ale entitatii si initiaza ori sustine in acelasi timp transformarile ce au loc in entitate.

- Toate nivelurile de conducere st implicate in controlul intern

- Controlul intern ofera o asigurare rezonabila ca poate contribui la atingerea obiectivelor entitatii. Controlul intern nu a fost conceput pt a garanta reusita organizatiei, ci pt a creste probabilitatea reusitei.

Pt a atinge acest obiectivgeneral, se atribuie obiective permanente controlului intern. Acestea pot fi grupate in:

- securitatea activelor

- calitatea info

- respectarea normelor generale si specifice

- optimizarea resurselor

6 Structura controlului intern

Obiectivul general al controlului intern cuprinde mai multe obiective specifice, individualizate in functie de domeniul de activitate supus controlului. Lucrarile de specialitate mentioneaza 3 forme de control intern: control strategic, control de gestiunesi control operational.

Controlul strategic este procupat de modul cum st aplicate procedurile de planificare, de modul cum st fixate si ajustate optiunile strategice, de modul cum st indeplinite obiectivele strategice. Controlul strategic trebuie sa aiba metode si proceduri pt a evalua concordantadintre obiectivele si strategiile entitatii, pt analiza activitatilor ce se intreprindpt indeplinirea obiectivelor strategice si pt evaluarea rezultatelor.

Controlul managerial info despre elaborarea si aplicarea planurilor si programelor anuale si despre rezultatele obt in urma desfasurarii acestora, concepute ca parti ale obiectivelor strategice.

Controlul operational are ca obiectiv sa culeaga info despre derularea programelor de activitate curenta, sesizand abaterile positive sau negative de la obiectivele propuse, identificand in acelasi timp cauzele care l-au determinat.

7 Controlul managerial – caracterizare generala

Controlul managerial a fost folosit de conducerea entitatilor mari ca un instrument de certificare ca au fost realizate toate activitatile necesare pt indeplinirea obiectivelor entitatii. In literature de specialitate “controlul managerial este def ca procesul prin care conducatorii se asigura ca resursele st obtinute si utilizate in conditii de eficienta, eficacitate si competenta, pt indeplinirea obiectivelor entitatii, actionand in concordanta cu prevederile planurilor stabilite anterior”

Controlul managerial cuprinde procesele care garanteaza ca actiunile din entitate st performante, adica vaoloarea resurselor utilizate este inferioara valorii create, valoare create care este recunoscuta de piata.

Sistemul de control managerial cup un process si o structura. Procesul este reprezentat de ansamblul actiunilor intreprinse pt atingerea obiectivelor. Strucura se refera la elementele organizatorice si sistemul informational care sustine procesul.

Controlul managerial este un sistem de reglare a comportamentelor indivizilor in momentele in care acestia isi exercita profesia si mai ales cand aceasta se exercita in cadrul unei entitati. Procedurile controlului managerialst generatoare de ch si din aceasta cauza nu-l vom intalni la entitatile foarte mici.

Controlul managerial finalizeaza procesul managerial.

Controlul managerial este o activitate care urmareste modul cum st finalizate obiectivele organizatiei. La randul sau controlul managerial isi propune obiective pe care trebuie sa le poata indeplini si comunica. Conducerea controlului managerial este o “conducere pe obiective”.

8 Principiile controlului managerial referitoare la scopul si natura controlului

1 Controlul se face intotdeauna cu un scop. Sarcina principala a controlului este sa constate daca planurile se realizeaza, iar at cand aceasta nu se intampla, trebuie sa masoare abateile sis a identifice posibilitatile de eliminare a acestora precum si a factorilor care le-au determinat.

2 Concluziile controlului st puternic influentate de viitor. Datorita decalajelor in timp intre manifestarea cauzei care produce abaterea , sesizarea abaterii, sistemul de control trebuie sa-si elaborezeconcluziile bazandu-se pe anticiparea evenimentelor viitoare.

3 Principiul responsabilitatii controlului. Responsabilitatea managerilor de a monitoriza si stapani procesele pt realizarea obiectivelor entitatii, este transmisa partial echipei de control.

4 Principiul eficientei controlului. Controlul este justificat numai daca este generator de valoare adaugata. Ch cu controlul trebuie sa fie mai mici decat avantajele produse de acestea.

5 Principiul controlului indirect. Cu cat responsabilitatile unui manager st mai mari, cu atat scade posibilitatea acestuia de a realize un control direct asupra proceselor entitatii. El foloseste pt aceasta informatiile culese si oferite de specialisti care realizeaza controlul. Se acorda atentie info generale esentiale ce caracterizeaza entitatea si evolutia ei, informatiilor care st utile la fundamentarea deciziei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Control de Gestiune.doc

Alte informatii

Subiecte posibile rezolvate. Universitatea Nicolae Titulescu, facultatea Contabilitate si informatica de gestiune.