Drept Societar

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Drept Societar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

CAP. I

1.Conceptul de drept societar

Dreptul societar cuprinde un ansamblu de norme care se refera la relatiile juridice ale societatilor comerciale cu privire la actele de comert ce se efectueaza de catre acestea.

Subiectele dreptului societar sunt : persoane juridice, care au calitatea de comercianti, in conformitate cu prevederile legii.

Obiectul dreptului societar : este constituit din raporturile juridice ce se refera la actele si faptele de comert, precum si la acele raporturi juridice, conf. prevederilor legii comerciale.

Dreptul societar reprezinta un ansamblu de norme de drept care reglementeaza relatiile sociale patrimoniale sau nepatrimoniale ale societatilor comerciale precum si actele de comert savarsite de acestea.

2.Delimitarea societatilor comerciale de societatile civile precum si de asociatiile si fundatiile non-profit

Comparativ cu societatile comerciale, societ. civile nu dobandesc calitatea de persoane juridice. Societatea civila se constituie din persoane care potrivit acordului lor de vointa, pun in comun anumite bunuri in scopul impartirii foloaselor ce ar putea rezulta din activitatea lor. Elementul de baza care deosebeste cele 2 categorii de societati il constituie obiectul societatii.

Delimitarea soc. comerciale de asociatii si fundatii non-profit :

-societatile comerciale sunt persoane juridice de drept privat si au scop lucrativ ;

-asociatiile si fundatiile sunt definite ca persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial ;

-au dreptul sa infiinteze societati comerciale, iar dividentele obtinute trebuie reinvestite in cadrul acelei societati.

3.Principiile generale ale dreptului societar

a) dreptul de asociere  principiul de asociere a persoanelor fizice si juridice in societati comerciale recunoscute de lege, este instituit de Codul comercial si de Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

b)Notiunea de societate comerciala si natura ei juridica

- in sens restrans , societatea este un contract in baza caruia, 2 sau mai multe persoane se inteleg sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate economica, urmand sa imparta intre ele beneficiile obtinute.

-in sens larg, societatea comerciala este o grupare de persoane fizice sau juridice, care se constituie potrivit legii, iar prin actul de vointa al asociatiilor, pun in comun cunostintele, activitatile si resursele, pentru a savarsi acte de comert in vederea obtinerii de beneficii.

c) personalitatea juridica- dobandirea personalitatii juridice este strans legata de indeplinirea anumitor conditii cum ar fi inmatricularea societatii la registrul Comertului, fapt ce confera existenta publica si opozabilitate fata de terti..

d) capacitatea juridica a societatilor comerciale

- aptitudinea de a avea drepturi si de a-si asuma obligatii, prin indeplinirea unor fapte de comert.

-este formata din capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu a societatii comerciale.

Societatea dobandeste capacitatea juridica in ziua inmatricularii ei la Registrul Comertului.

e) natura juridica a societatii comerciale- se constituie pe baza unui act constitutiv, care, in functie de tipul societatii, poate cuprinde elementele constitutive ale unui contract de societate si statut, sau numai ale unui statut de societate.

f) buna  credinta- membrii asociatiei trebuie sa dea dovada de loialitate in constituirea societatii, in exercitarea drepturilor si in asumarea obligatiilor, fara sa lezeze interesele celorlalti asociati, potrivit intelegerilor convenite.

g) armonizarea cu legislatia europeana- toate aceste principii se armonizeaza cu principiile care rezulta din conventiile si tratatele la care Romania este parte. Intre aceste regului si principii sunt si cele care rezulta din acordul Romaniei cu U.E.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Societar.doc