Economie europeană

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1644
Mărime: 9.92KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian Chelaru
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

1. Integrarea economica se refera in special la diviziunea muncii si specializarea intra si internationala.

2. Integrarea presupune libertatea si mobilitatea circulatiei bunurilor serviciilor sau factorilor de productie sau a tuturor.

3. Este in stransa corelatie cu tratamentul comercial diferentiat sau discriminatoriu in ce priveste originea sau destinatia bunurilor, serviciilor si factorilor de productie.

Expresia integrare economica acopera mai multe categorii economice. Ea se poate referi la absorbirea unei companii intr-un concern mai mare. Integrarea poate avea o dimensiune spatiala referindu-se, spre exemplu, la includerea unei economii regionale intr-o economie nationala.

Integrarea economica serveste o serie de alte obiective foarte generoase (cresterea prosperitatii, stabilitatii politice zonale).

- Integrarea economica este in prima instanta integrarea pietelor, stiinta economica facand o distinctie clara intre piata bunurilor si serviciilor si pietelor factorilor de productie.

- Libera circulatie a bunurilor si serviciilor este principiul de baza al integrarii economice.

- Schemele integrationiste tind sa urmeze uneori logica politica mai degraba decat pe cea strict economica.

- Libera circulatie a factorilor de productie poate fi vazuta ca un alt pachet de stimuli pentru integrarea economica.

- Alegerea factorilor de productie, ca obiectiv al celui de-al doilea stadiu de integrare este partial bazata pe avantajele competitive ce decurg din integrare. Apropierea politica este urmatorul stadiu al integrarii economice.

1.1. Stadiile integrarii economice

Integrarea poate sa cuprinda doar pietele produselor pietele factorilor de productei, extinzandu-se mai tarziu la diverse domenii de politica economice.

Zona de liber schimb (ZLS). In cadrul acestei forme de integrare obstacolele comerciale sub forma de taxe vamale de import si restrictiile cantitative sunt inlaturate intre parteneri.

Uniunea vamala (UV). Ca si in cazul ZLS, toate obstacolele in calea liberei circulatii a marfurilor intre tarile participante sunt eliminate.

Piata comuna este in primul rand o uniune vamala.

Uniunea economica (UE) Uniunea Economica (UE) implica pe langa o piata comuna si un grad ridicat de coordonare si chiar unificare a politicilor economice sectoriale paralel cu regularizarea politicilor de coordonare a pietelor.

Uniunea monetara (UM). Uniunea monetara (UM) este o forma de cooperare, care in stadiul cel mai avansat al pietei comune creeaza totodata rate de schimb cu un anumit grad de stabilitate si chiar o moneda comuna, care sa circule intre tarile membre.

Unitatea economica completa (UEC). Uniunea economica completa (UEC) implica o completa unificare a economiilor implicate si o politica comuna in cele mai importante domenii.

Situatia economica este virtualmente aceeasi ca si in cazul unei tari. Cele 6 stadii de integrare schitate pe scurt au doua caracteristici comune (scopul intern si scopul extern).

Cap.2. Regionalism si conduita multilaterala in noul context economic si politic international

1. Omogenitate si eterogenitate in sistemul economic international. Regionalismul a cunoscut o puternica dinamica in ultima perioada. S-a ajuns la un stadiu in care majoritatea tarilor lumii participa la un anumit aranjament comercial regional:

Preview document

Economie europeană - Pagina 1
Economie europeană - Pagina 2
Economie europeană - Pagina 3
Economie europeană - Pagina 4
Economie europeană - Pagina 5
Economie europeană - Pagina 6
Economie europeană - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Economie Europeana.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Monetar European și Perspectivele Integrării Piețelor financiar-europene

CAPITOLUL I. INTEGRAREA EUROPEANĂ 1.1. ÎNCEPUTURILE INTEGRĂRII ÎN EUROPA OCCIDENTALĂ A fost nevoie de două războaie mondiale pentru ca europenii...

Integrarea României în Uniunea Europeană, cu privire specială la domeniul bancar

Integrarea României în Uniunea Europeană are o miză extrem de puternică, privită la nivel tridimensional: individ, firmă şi societate. Este evident...

Integrarea Economică Europeană

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este de a încerca să dezvăluie cum a început activitatea Uniunii Europene, ce este în prezent şi cum va fi în...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Integrare Economică

Prezentarea capitolelor Primul capitol cuprinde conceptele de baza si introductive asupra a ceea ce inseamna de fapt termenul de integrare...

Uniunea Europeană - Uniune Economică și Monetară

INTRODUCERE Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu economico-social şi politic, în construcţie, de o natură şi consistenţă diferită faţă de...

Asocierea României la A.E.L.S. condiție a dezvoltării și progresului economic

CAPITOLUL I TENDINŢE ŞI REALITĂŢI ÎN COMERŢUL INTERNAŢIONAL CONTEMPORAN 1.1. PRINCIPALELE DIRECŢII DE EVOLUŢIE ALE COMERŢULUI INTERNAŢIONAL...

Finanțări în Spațiul Economic European

Introducere Spațiul Economic European (SEE, European Economic Area) a luat ființă la data de 1 ianuarie 1994 în urma acordului semnat la data de 2...

Ai nevoie de altceva?