Indicatori de Eficienta

Imagine preview
(3/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Indicatori de Eficienta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Evaluarea proiectului de investitii reprezinta o activitate distincta în procesul de pregatire, de elaborare a oricarei decizii de investitii, indiferent de anvergura proiectelor. Ea este destinata sa asigure fundamentarea tehnico-economica si financiara a deciziilor de investitii, sa puna în evidenta eficienta proiectului.

Evaluarea economica va trebui sa arate în ce masura va contribui proiectul la dezvoltarea societatii în general, si daca, sub acest aspect, se justifica resursele care se cheltuiesc.

Evaluarea proiectului ofera investitorilor si bancilor informatiile esentiale si de detaliu necesare pentru adoptarea deciziilor în deplina cunostinta de cauza. Informatiile privind evaluarea eficientei economice constituie suportul adoptarii sau respingerii proiectelor de investitii.

1. Indicatori ai eficientei fara luarea în consideratie a factorului timp

1.1. Valoarea capitalului pentru investitie

Realizarea unui proiect de investitii presupune existenta unor capitaluri, a caror marime este determinata de cheltuielile de achizitie a utilajelor, de cele pentru constructia cladirilor, cumpararea terenurilor, precum si de alte cheltuieli necesare punerii în functiune a echipamentului. Se stabilesc sumele necesare acoperirii costurilor de exploatare pe perioada de demaraj si pe cea de functionare la întreaga capacitate. Astfel, este stabilit costul total al investitiei:

în care:

It  investitia totala;

I  investitia calculata conform devizului general;

M0  necesarul de mijloace circulante pentru începerea functionarii obiectivului;

Cs  alte cheltuieli.

1.2. Durata de realizare a investitiei si esalonarea în timp a cheltuielilor

Executia lucrarilor de constructii montaj se desfasoara pe parcursul unei perioade de timp, stabilita în functie de conditiile tehnice si tehnologice existente, de modul de organizare a activitatii. Aceasta se apreciaza a fi o durata normala de executie. Se poate calcula o durata de executie optima din punct de vedere economic, ce se afla între perioada normala de executie si perioada de timp cea mai scurta posibila, obtinuta pe baza masurilor de grabire a executiei unor lucrari.

1.3. Durata de viata a proiectului (perioada de exploatare)

De durata de viata a proiectului depinde marimea randamentului sau economic, deci reusita sau esecul investitiei. Pentru stabilirea perioadei de exploatare se are în vedere durata principalelor bunuri de investitii. Se pot diferentia doua aspecte: durata de viata tehnica si durata de viata economica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori de Eficienta.doc