Sisteme Asistatede Asistare a Deciziei - SIAD

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sisteme Asistatede Asistare a Deciziei - SIAD.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

A1. Decizia – definitie, niveluri si tipuri de decizii.

Putem defini decizia ca fiind rezultatul unor activitati constiente de alegere a unei directii de actiune si a angajarii in aceasta, fapt care implica de obicei, alocarea unor resurse. Decizia apartine unei persoane sau unui grup de persoane, care dispun de autoritatea necesara si care raspund pentru folosirea resurselor in anumite situatii date.

Exista numeroase clasificari ale deciziilor; nu vom prezenta decat 2 dintre acestea: clasificarea in functie de criteriul nivelului decizional si clasificarea in functie de gradul de structurare. In functie de nivelul decizional , deciziile se clasifica astfel: Decizii strategice sunt acele decizii care determina obiectivele, resursele si politicile organizatiei. Una din principalele decizii la acest nivel o reprezinta anticiparea viitorului organizatiei si a mediului in care va functiona, precum si stabilirea unei concordante intre caracteristicile organizatiei si a mediului acesteia. Acesttip implica de regula un numar mai mic de persoane, cadre de conducere care abordeaza probleme noi cu un caracter complex. Decizii tactice – de control managerial sunt in principal legate de urmarirea eficientei si de eficacitatea cu care sunt utilizate resursele, precum si a eficientei unitatilor operationale.controlul de gest necesita o interactiune continua intre pers care indeplin obiectivele organizatiei respective ele se deruleaza in contextul politicilor si obiectivelor globale trasate de deciziile strategice. Decizii operationale – de control operational determina modalitatile in care se executa sarcinile stabilite la nivelurile superioare-de ex specificarea criteriilor de executare a sarcinilor si de utilizare a resurselor de evaluare a rezultatelor. Decizii prinvind cunostintele sunt legate de evaluarea ideilor privind noi produse si servicii, met de comunicare a noilor cunostinte si de difuzare a informatiilor in cadrul organizatiei. In functie de gradul de structurare al acestora deciziile pot fi: Decizii structurate (programabile) sunt acele decizii de rutina pt adoptarea carora exista proceduri prestabilite.ele intervin atunci cand exista un proces cunoscut si explicit care permite prelucrarea informatiilor de intrare pt alegerea alternativelor. Cand este informatizata, decizia programabila este descrisa printr-un program a carui derulare este imuabil fixa, nu exista reveniri iar calea rationamentelor nu poate fi schimbata nici prin program nici de utilizator. Deciziile nestructurate sunt acele decizii care fac apel la judecata si intuitia decidentului in definirea problemei respective; sunt decizii importante, cu un caracter inovator si deseori atipice pentru organizatie neexistand proceduri prestabilite pt adoptarea lor. Deciziile semistructurate sunt acele decizii in adoptarea carora se poate apela doar partial la proceduri cunoscute. Se considera ca o problema este semistructurata atunci cand decizia are elemente predominant cantitative, obiectivele si scopurile nu sunt precise si procedura algoritmica de rezolvare nu acopera in totalitate ansamblul elementelor problemei.

A2. Procesul de adoptare a deciziilor.

Procesul decizional poate fi definit ca un ansamblu de activitati pe care le desfasoara un individ, confruntat cu un eveniment ce genereaza mai multe variante de actiune, obiectivul fiind alegerea unei variante care corespunde sistemului de valori ale individului/grupului.//. Acest proces presupune parcurgerea mai multor etape distincte: 1)Informarea generala(intelligence) in aceasta etapa, se analizeaza problemele care apar in organizatie, in scopul identificarii cauzelor care au condus la o anumita situatie precum si a consecintelor acesteia. De regula ea include mai multe activitati: => Identificarea problemei: etapa de inteligenta are drept punct de plecare identificarea masurii in care au fost atinse obiectivelor atasate unui anumit secment al activitatii. Achizitionarea de informatii pertinente p[oate sa influenteze calitatea deciziei, un astfel de proces putand fi asimilat unui proces pre-decizional. In urma acestei analize preliminare, se cunoaste existenta unei probleme, localizarea si importanta acesteia; => Clasificarea problemei: conceptualizarea sa in scopul de a o incadra intr-o anumita categorie, pentru a o putea aborda printr-o metoda standard; =>Descompunerea problemei in subprobleme, daca este posibila are drept efect o imbunatatire a comunicarii intre diversii factori decizionali; => Stabilirea responsabilitatilor pentru problema respectiva: o problema exista intr-o organizatie doar daca aceasta are capacitatea de a o rezolva; de asemenea tb desemnate in mod clar persoana/persoanele care raspund de problema respectiva.//. Etapa de formare are drept rezultat o descriere formala a problemei identificate, a categoriei din care face parte precum si a responsabilitatilor implicate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Asistatede Asistare a Deciziei - SIAD.doc

Alte informatii

FITUICI ASE CIG ANUL 4 FATA VERSO