Sistemul Conturilor Nationale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sistemul Conturilor Nationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

*1. Aspecte priv. la constr si dezv inst stat publice in RO

Anul 1853 poate fi considerat ca anul de naştere al statisticii internaţionale întrucât Primul Congres Internaţional de Statistică a avut loc în Belgia, fiind organizat de.Precursorii statisticii în România, precum şi primii ce au predat statistica au fost Ion Ionescu de la Brad şi Dionisie Pop Marţian, care au intrat în contact cu ştiinţa statisticii pe vremea când studiau în străinătate.

Participarea lui Dionisie Pop Marţian la Congresul Internaţional de Statistică de la Viena, din 1857, a fost făcută din proprie iniţiativă, neavând nici un sprijin oficial. Deşi a participat ca un simplu spectator, Pop Marţian a intrat în contact cu diferite personalităţi ale lumii statisticii, trăgând o serie de învăţăminte ce urmau a-i folosi mai târziu.

Organizarea statisticii în Ţara Rom Prima încercare de creare a unui Biroul de Statistică în arealul României de azi a fost făcută la 15 noiembrie 1857 în Ţara Românească. Această încercare a eşuat din lipsă de fonduri. Odată cu înfăptuirea Unirii Principatelor române, la 24 aprilie 1859 Consiliul Administrativ al Principatelor aproba proiectul de lege pentru înfinţarea unui Birou de Statistică, precum şi întocmirea unor statistici ale ţării. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl numeşte pe Dionisie Pop Marţian ca şef al acestui Birou. Astfel, Decretul domnesc nr. 117 din 28 aprilie 1859 poate fi socotit ca data înfiinţării oficiale a Serviciului statistic central din Ţara Românească, devenit ulterior nucleul Serviciului Român de Statistică. După ce proaspătul numit director al Biroului de statistică, Pop Marţian, prezintă domnitorului Alexandru Ioan Cuza un "Proiect pentru instituirea unui Oficiu central de statistică administrativă", iar în 5 iunie 1859 prezintă o expunere de motive în faţa camerei elective având acelaşi subiect, Adunarea electivă dezbate proiectul pe 1 iulie şi îl aprobă, pe 3 iulie 1859.

In prezent Statistica oficială în ROM se desfăşoară prin serviciile de statistică oficială şi este organizată şi coordonată de INS, organ de specialitate al administraţiei publice.Este coordonata de EUROSTAT

2. SCN – fct, obiect, istoric, nomenclatoare, concepte de baza

SCN este un sistem de evidenta si analiza macroeconomica utilizat in statistica tarilor cu economie de piata, in statisticile O.N.U. si ale altor organisme internationale.Aparitia sa a fost impusa de necesitatea asigurarii unor informatii pentru efectuarea unor calcule si analize macroeconomice, devenind instrumentul principal de evidenta si analiza macroeconomica folosit in statistica mondiala. Obiectul sau este de a reprezenta cantitativ realitatea economica intr-o perioada de timp sau la un moment dat. Activitatea economica are ca rezultat produse si servicii care au caracter de marfa si se realizeaza prin intermediul pietei, precum si produse si servicii care nu au caracter de marfa si, ca atare, nu fac obiectul pietei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Conturilor Nationale.pdf

Alte informatii

Subiecte de teorie SCN an 2,sem1,fac de Cibernetica Economica