Drept Civil

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Civil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Curs 1.Modalitatile actului juridic-rep evenimente viitoare de a caror realizare depind efectele actului.un act juridic este afectat de modalitati adik de cauze restrictive care modif. Efectele in sensul ca fie conduce la stingerea efectelor fie intarzie realizarea lor.Unele acte juridice pot fi afectate de modalitati alte acte juridice sunt inseparabile de modalitati iar alte acte pot fi incompatibile cu modalitatile,marea majoritate sunt neafectate de modalitati.Actele care sunt inseparabile de modalitati sunt acelea care prin natura lor depind de realizarea unor evenimente viitoare in ceea ce priveste efectele.Evenimentul viitor constituie o parte constitutiva a actului.ex)contractul de asigurare termenul este un elem constitutiv.Unele acte juridice sunt incompatibile cu modalitatile-acele acte juridice care totdeauna isi produc efectele fara a fi legate de vreo modalitate.ex)casatoria,adoptia.

Modalitatile actului juridic sunt:termenul, conditia si sarcina.

Termenul este un eveniment viitor si sigur ca realizare de care depinde producerea efectelor a.j.sau singerea lor.Implinirea term se numeste scadenta pana la scadenta term curge dupa scadenta, crd poate cere deb executarea oblig intrucat oblig devine exigibila,adic poate fi executata.Term cunoaste mai multe clasif.:

1Dupa criteriul efectului pe care-l produce term:suspensiv si extinctiv.T.suspensiv amana producerea efectelor a.j. ,amana exercitarea dr.sub civile si executarea oblig corelative.Ele exista insa executarea lor este amanata ex)contract de inchiriere plata este afectata de un term suspensiv.Term extinctiv amana stingerea efectelor a.j. adik amana exercitarea dr si stingerea oblig , adik pana la implinirea term dr sub civile se exercita si oblig se executa.La implinirea term acestea se sting pt viitor.ex)contractul de inchiriere a unei locuinte pe 1 an este un contract cu un term extinctiv.

2Dupa criteriul cunoasterii sau nu la data incheierii a.j. a datei implinirii term:cert(precis), incert(imprecis).Term cert dak se cun data implinirii lui .T incert dak la incheierea contractului nu se cun momentul implinirii lui dar este sigur ca se va implinii.

3In fc. de partea in favoarea caruia este stipulat term :term poate fi stipulat in favoarea crd, deb sau ambelor parti.Numai in favoarea celui care este stipulat term poate renunta la el. Regula este ca term este stipulat in favoarea deb cand nu se cun cui este stipulat.Partile pot conveni ca term sa fie stipulat in cazul contractului de depozit.term este stipulat in favoarea ambelor parti in cazul contractului de imprumut cu dobanda.4In fc. de sursa sa:term legal, term judiciar, term voluntar. Term voluntar este stabilit de vointa partilor a.j. conventional si poate fi expres si tacit.Este expres cand partile l-au stipulat in mod expres si este tacit cand rezulta din natura rap. juridic sau din imprejurarile in care a fost incheiat.Marea majoritate a actelor sunt voluntare .Term legal este cel stabilit de lg si care face parte din a.j. ex)term de 5 ani pt tacita locatiune-term legal.Term este judiciar atunci cand este acordat de instanta de judecata deb in temeiul art1582-1583CV si se mai numeste term de gratie potrivit art.1101CV.Instanta poate acorda deb care nu si-a acordat oblig la cerere mici term de plata dak din motive obiective nu a facut plata la term.Aceste term se acorda de catre instanta de regula cu rezerve.Efectele term:term afecteaza numai executarea a.j.nu si existenta acestuia .

Efectele term difera in fc de term dak este suspensiv sau extinctiv.Term suspensiv intarzie realizarea efectelor a.j. adik suspenda pana la implinirea term exercitarea dr si executarea oblig ele exista dar exercitarea lor este viitoare.Consecinte.Dak deb executa oblig inainte de termen el face o plata valabila adik renunta la beneficiul termenului .Pna la implinirea term crd nu poate cere deb sa execute oblig.Inainte de implinirea term titularul dr poate lua masuri de conservare cu privire la dr sau.In cazul actelor translative de dr reale care au ca obiect un bun individual determinat cert, term suspensiv nu amana transferul dr real.Pana la implinirea term crd nu poate opune deb compensatia.Dak partile au un dublu rap juridic crd poate opune deb sau compensatia pana nu ajunge la scadenta.Pana la implinirea term prescrip extinctiva nu curge.Pana la implinirea term crd nu poate sa introduca actiune oblica sau pauliana.Efectele term extinctiv amana stingerea efectelor a. j. la implinirea lui efectele a.j. se sting.Cand term a.j. se implineste nu mai produce efecte pe viitor.Atat term extinctiv. cat si cel suspensiv produc efecte pt viitor nu retroactiv.Ca un efect al term suspensiv si extinctiv ajungerea la term presupune executarea oblig sau stingerea lor, oblig devine exigibila.Aceasta cand ajunge la term, prezinta ineres in privinta punerii in intarziere a deb.Prin ajungerea la term deb nu este pus de dr in intarziere in cazul oblig de a da sau de a face.Punerea in intarziere se realizeaza printr-o somatie, cerere de chemare in judecata, notificare facuta de executorul judecat.Prezinta ineres sub aspectul despagubirilor dak deb executa oblig cu intarziere el poate fi obligat sa plateasca crd daune inerese sau mai precis daune moratorii.De regula forma cea mai dura este cea a cererii de chemare in judecata.Sub aspectul riscului pieirii fortuite a lucrului care se transmite deb pus in intarziere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Civil.doc

Alte informatii

Modalitatile AJ, Prescriptia Extinctiva, PF si PJ