Drept Civil

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Drept Civil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept Civil, Drept

Extras din document

CURS 1 Drept=ansamblu de reguli de conduita ,obligatorii ce stabilesc anumite drepturi ,libertati si obligatii ale oamenilor in relatiile lor reciproce a caror respectare este asigurata la nevoie de forta coercitiva a statului.

Norma juridical=element constitutive al dr.Eeste o regula de conduita instituita de puterea publica sau necunoscuta de aceasta, a carei respectare este asigurata la nevoie de forta coercitiva a statului.Trasaturi:caracter general,impersonala,obligatorie,vizeaza atat toti oamenii cat si o categ anume d pers.Structura:ipoteza,dispozitie,sanctiune. Clasificare:imperative(onerative-obligatia de a savarsi o actiune si prohibitive-interzic o actiune),dispozitive(sunt prmisive-fara a impune,permit savarsirea unei actiuni), supletive(reglementeaza o anumita conduita).

Actiunea actelor normative in timp si spatiu:intra in vigoare cand este publicata in Monitorul Oficial, dar si din momentul adoptarii lui daca organul emitent prevede acest lucru.Principiul fundamental al actiunii actelor normative in timp este cel al neretroactivitatii( o lege civila se aplica numai in situatiile ce se ivesc dupa adoptarea ei, nu si situatiilor anterioare).Incetarea actelor normative este nedeterminata.Iesirea din vigoare poarta denumirea de abrogare (opera organului emitent).Actiunea actelor normative in spatiu presupune ca actioneaza in principiu pe intreg teritoriu statului(intinderea de pamant si ape cuprinse intre frontierele cu subsolul si apatiul aerian si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatial aerian al acesteia).Locul incheierii unui act sau locul savarsirii unei infractiuni ale unie pers straine ridica pb in legatura cu stabilirea legii care se aplica.Interpretarea legii civile=desemneaza operatiunea intelectuala de stabilire a sensului exact al normelor juridice in vederea aplicarii lor si deci a solutionarii unor cauze.Tipuri de interpretare:oficiala(facuta de un organ de stat competent) sau neoficiala(facute de o pers neoficiala care isi exprina parerea in legatura cu anumite norme), gramaticala, sistematica (stabilirea intelesuui unor norme in colaborare cu alte norme),logica (se aplica legi logice si anumite rationamente).

Ramura de drept=ansamblu de norme juridice legate intre ele care reglementeaza relatii sociale cu acelasi specific.In sistemul dr exista ramuri de dr corespunzatoare diviziunii de drept public( constitutional, administrative, penal) si drept public(civil,commercial).In timp,s-a mai conturat un dr mixt(familiei,muncii) sau o noua ramura(dr mediului).

Raportul juridic= normele juridice realizeaza in viata prin raporturi juridice.Trasaturi:este un raport social,de vointa,cu character normative, volitional, istoric.Raportul juridic este reglementat de norma juridical in cadrul careia participa si se manifesta ca titulari de drept si obligatii.

Izvoarele dreptului: izvoare nescrise(cutuma) sunt reguli de conduit ace se formeaza spontan ca urmare a aplicarii ei intr-o perioada de timp relative indelungata intr-o colectivitate.Obiceiuri sub forma unor datini, traditii practice cu caracter moral si religios a reprezentat modalitatea principala de ordonare a relatiilor sociale.Puterea de stat poate sa aiba o atitudine de recunoastere,sanctionare sau tolerare atat timp cat nu contravin ordinii de drept. Izvoare scrise= legea si celelalte acte normative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Civil.doc

Alte informatii

sunt toate cursurile predate de ea