Sinteze Drept Civil

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Sinteze Drept Civil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

1. NOTIUNEA SI OBIECTUL DREPTULUI CIVIL

Dreptul civil este acea ramura a sistemului de drept care reglementeaza raporturi patrimoniale si nepatrimoniale, stabilite între persoane fizice, precum si între persoane fizice si persoane juridice, aflate pe pozitii de egalitate juridica.

Elementele:

a) Dreptul civil român este o ramura a sistemului de drept românesc  adica o totalitate de norme juridice; acestea formeaza continutul dreptului civil; totalitatea normelor de drept civil este ordonata în institutiile dreptului civil (ex.: raportul juridic civil, actul juridic civil, prescriptia extinctiva).

b) Obiectul dreptului civil  care este format din raporturi patrimoniale si nepatrimoniale, stabilite între persoane fizice, precum si între persoane fizice si persoane juridice; este patrimonial acel raport al carui continut poate fi evaluat în bani, adica precuniar; este nepatrimonial acel raport al carui continut nu poate fi evaluat în bani. Dreptul civil nu reglementeaza toate raporturile patrimoniale si nepatrimoniale din societate.

c) Subiectele raporturilor de drept civil sunt persoanele fizice si persoanele juridice.

d) Pozitia juridica a subiectelor raportului de drept civil este de egalitate juridica, adica de nesubordonare unei parti fata de cealalta. În raportul de drept civil partile se afla pe picior de egalitate juridica.

2. POZITIA DREPTULUI CIVIL DE DREPT COMUN

Functia dreptului civil de a fi drept comun: ori de câte ori o ramura de drept nu contine norme proprii care sa reglementeze un anumit aspect al unui raport juridic, se apeleaza la norma corespunzatoare din dreptul civil.

3. PRINCIPIILE DREPTULUI CIVIL

A. PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE DREPTULUI CIVIL sunt idei calauzitoare pentru întreaga legislatie civila, ele fiind consacrate in terminis de normele dreptului civil. Au o vocatie generala.

a) Principiul proprietatii. Normele dreptului civil reglementeaza continutul dreptului de proprietate  posesia, folosinta si dispozitia  si mijlocul specific de ocrotire a lui  actiunea în revendicare.

b) Principiul egalitatii în fata legii civile

c) Principiul îmbinarii intereselor individuale cu cele generale. Exercitarea drepturilor civile cu încalcarea acestui principiu constituie abuz de drept.

d) Principiul garantarii drepturilor subiective civile. În caz de încalcare a dreptului subiectiv civil, se poate obtine restabilirea lui, pe calea procesului civil.

e) Principiul liberei exercitari a drepturilor subiective civile.

B. PRINCIPIILE UNOR INSTITUTII DE DREPT CIVIL sunt idei de baza ce se aplica fie numai într-o institutie, fie în doua sau mai multe institutii ale dreptului civil.

- principiul consensualismului  priveste forma actului juridic

- principiul fortei obligatorii

- principiul irevocabilitatii si principiul relativitatii  privesc efectele actului juridic civil

- principiul îmbogatirii fara justa cauza

- principiul ocrotirii bunei credinte  drepturi reale, raspundere civila

Fisiere in arhiva (1):

  • Sinteze Drept Civil.doc