Trasaturile raporturilor juridice civile

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Trasaturile raporturilor juridice civile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Drept Civil, Drept, Drept Comercial

Extras din document

CONTINUTUL RAPORTULUI JURIDIC CIVIL

Prin continut al raportului juridic se intelege totalitatea drepturilor subiective si a obligatiilor corelative ale subiectelor raportului juridic civil.

Din punctul de vedere al subiectului activ, cand avem in vedere acea parte a continutului raportului juridic civil care este formata din drepturi subiective civile, iar din punctul de vedere al subiectului pasiv cand avem in vedere acea parte a continutului raportului juridic civil care este formata din obligatiile corelative drepturilor subiective ce apartin raportului juridic civil.

Oricarui drept subiectiv civil ii corespunde o obligatie civila.

Dreptul subiectiv civil = posibilitatea recunoscuta de normele dreptului civil subiectului activ, in virtutea careia acesta poate avea el insusi o anumita conduita in limitele determinate de dreptul obiectiv sau poate pretinde subiectului pasiv sa aiba o conduita corespunzatoare naturii dreptului personal de norma juridica incidenta, acesta putand apela, la nevoie, la forta de constrangere a statului.

Din definitia de mai sus se desprind urmatoarele elemente definitorii:

dreptul subiectiv civil este o posibilitate recunoscuta de lege subiectului activ persoana juridica, sau persoanelor juridice.

in temeiul acestei posibilitati, subiectul activ poate avea el insusi o anumita conduita cum este in cazul drepturilor absolute, poate pretinde o conduita corespunzatoare subiectului pasiv (sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva) asa cum este in cazul dreptului de creanta

poate apela la concursul fortei de constrangere a statului cand dreptul este nerespectat.

CLASIFICAREA DREPTURILOR SUBIECTIVE CIVILE

Dupa gradul de opozabilitate avem:

drepturi subiective absolute

drepturi subiective relative

Dreptul absolut = acel drept subiectiv civil in temeiul caruia titularul sau are posibilitatea sa il exercite singur fara concursul subiectului pasiv. Acestui drept ii corespunde obligatia generala negativa a tuturor persoanelor de a se abtine sa aduca vatamare dreptului sau.

Caracteristici:

este opozabil tuturor (erga omes), in sensul ca toate aceste drepturi trebuie respectate

are cunoscut numai titularul sau; titularul obligatiei corelative este necunoscut, fiind format din toate celelalte persoane subiecte de drepturi civile, altele decat titularul dreptului absolut

ii corespunde obligatia generala si negativa de a nu I se aduce atingere

Exemplu: drepturi reale (dreptul de proprietate si dezmembramintele dreptului de proprietate) precum si drepturile personale nepatrimoniale (dreptul la viata, la nume, la domiciliu, de autor).

Dreptul relativ = acel drept subiectiv in virtutea caruia subiectul activ este determinat si are posibilitatea de a pretinde subiectului pasiv , de asemenea determinat, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva.

Trasaturi :

raportul juridic civil ce are in continutul sau un drept relativ se stabileste intre doua subiecte determinate inca de la inceput

obligatia subiectului pasiv poate consta intr-o actiune (de a da, de a face) sau o inactiune (de a nu face)

dreptul relativ este opozabil numai subiectului pasiv determinat (erga certam persona)

in categoria drepturilor relative intra drepturile de creanta care sunt nelimitate ca numar, spre deosebire de drepturile reale care sunt limitate ca numar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Trasaturile raporturilor juridice civile.doc