Vicii de Consimtamant

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Vicii de Consimtamant.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie temei pt a sanctiona actul respectiv cu nulitate relativa.

Eroarea : falsa reprezentare a realitatii in mintea unei parti la inch a.j.c

Clasif :1. In fct de natura realitatii reprezentate :

-eroare de fapt :falsa reprezentare asupra unei stari faptice in leg cu inc a.j.c

-eroare de drept :falsa reprezentare asupra existentei sau continutului unui act normativ sau a normei de drept

2. In fct de gravitatea si consecintele produse :

-eroare obstacol : falsa reprezentare a realitatii in mintea unei parti (error in negotio : natura juridica a actului si error in corpore- identitatea obiectului

-eroare viciu de consimt- reprezent falsa asupra realit in mintea unei parti prin inch a.j care priveste fie substanta materiala sau intelectuala a obiectului, fie identitatea pers ori o calitate esentiala a acesteia. Feluri : eroare asupra substantei materiale a obiectului, asupra substantei intelectuale a obiectului, asupra pers care poate primi identitatea sau o calitate esentiala a acesteia.

-Eroare indiferenta : falsa reprezentare asupra unor elemente neesentiale la inch a.j

Dolul : sau viclenia consta in totalit manoperelor frauduloase pe care una din parti le intrebuinteaza cu prilejul inch a.j.c pt a induce in eroare pe cealalta parte si prin aceasta a o determina sa incheie actul respectiv, manopera fara de care partea indusa in eroare nu l-ar fi incheiat.

Clasif : In rap de nat element : dol principal si incident

Clasif preluata din dr roman : dolul bonus(usor) si malus (dol grav)

Elem : elem obiectiv (folosirea mijl viclene pt a induce in eroare pe cealalta parte)

Elem subiectiv (intentia de a aduce in eroare o pers pt a o det s ainch a.j)

Conditii: sa fie determinat pt a inch a.j si sa provina de la celalta pers

Violenta : faptul de a insufla unei pers sub infl amenintarii, temerea de un rau de natura a o determina pe aceasta sa inch a.j pe care in lipsa acestei temeri nu l-ar fi incheiat.

Clasif : in rap de efectele produse : fizica si psihica(justa si nelegitima)

Elemente : sa fie determinata la inch a.j,.c si sa fie injusta

Leziunea :in conceptia obiectiva : leziunea este viciu ce consta in disproportia vadita de valoare intre 2 prestatii

Concp sub : paguba ce se produce atunci cand prestatiile la care se obliga partile unui a.j.c nu se gasesc intr0un raport permis de echivalenta, exista disproportie intre prestatia la care se obliga o parte si prestatia celeilalte parti .Conditii : -sa fie determinta, injusta (concep ob)

-Sa fie consecinta directa, nemijlocita a a.j.c, se apreciaza in rap de mom inch a .j, disproportia de valoare intre prestatiile la care se obliga partile( concep sub)

Forma actului

Princp consensualismului : pt ca un act jur civ sa fie consid valabil inch, este suf sa fie exprimata vointa autorului, fara a fi nevoie sa fie exprimata intr-o forma anume

Conditii de forma : clasif : 1. In rap de consecintele juridice ale nerespectarii lor : forma ceruta ad validitatem, ad probationem, si pt opozabilit fata de terti.

2. In rap de sursa in care se formuleaza cerinta de forma : forma legala (impusa de lege) si voluntara sau conventionala (stabilita de parti)

Forma ceruta ad validitatem : este cond de forma a a.j care consta in respectarea cond de forma impuse de lege sub sanct nulit abs a operatiei juridice. Caractere :element constitutiv, forma solemna, abstracta, invariabila, pt acelasi act solemn, este in principiu exclusiva (partile sunt obligate sa adopte numai forma prevazuta de lege)

Forma ceruta ad probationis : cerinta impusa de parti sau lege ca a.j sa fie facut de reg in scris, fara cal ipsa sa atraga nevalabilt operatiei jur, ci numai imposibilit devenirii lui ca alt mijl de proba

Forma ceruta pt opozabilit : acele formalitati pe care legeea le care a fi indeplinite in scopul ocrotirii altor persoane decat avele ale partilor a.j.c

Fisiere in arhiva (1):

  • Vicii de Consimtamant.doc