Copiute Drept Comercial

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Copiute Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Faptele de comert

Pentru det.rap. care form.ob.dr. comercial , Codul comerc. rom.stab.anumite a.j. si operatiuni p care le califica dr.fapte de com.(art3si4)Odata cu dob. calitatii de comerciant ,toate a.j. sunt considerate in temeiul art 4 ca fapte de comert si deci sunt supuse legilor comerciale.Codul c.a consacrat k fapte de com. cele mai frecvente a.j.si operat. care illo tempore constituiau baza activitatii comerciale.;el nu da o def ci stab. numai o lista a a.j. si operat. p care le considera fapte d comert.(art3)Textul se refera la cumparari,vanzari ,operatiuni,asigurari etc. In concluzie :Faptele de comert sunt a.j.,fapte juridice si operatiuni eco.prin care se realiz producerea d mf,executarea d lucrari ori prestarea d servicii sau o interpunere in circulatia marfurilor,cu scopul de a obt profit

Fapte de comert Teorii, Acte de comert

In doctrina dr. comerc au fost propuse dif, teorii pt caracterizarea a.de comert,sau mai general a faptelor de comert. Teoria speculatiei.Potrivit acestei teorii a.d.comert este un a de speculatie (care se face in scopul realizarii de beneficii-profit-,speculand asupra transformarii unor ,aterii prime, materiale in produse de o valoare superioara sau asupra circulatiei produselor. Teoria circulatiei.Actul d comert e un act d circulatie,criteriul de def. a actului com.nefiind scopul actului ci obiectul sau.Actul de comert este un act de interpunere in circulatie marfurilor intre producator si consumator.Deci vor fi acte de comert actele de vanzare-cumparare incheiate intre vanz. angrosist si cel care vinde cu amanuntul,deoarece ele sunt acte de interpunere intre producatorul marfii si cons.acelei mf.Teoria intreprinderii.Actul de comert e aici indeplinit printr-o intreprindere, unde are loc o repetitie profesionala a actelor,potrivit unei organizari sistematice si bazate pe anumite mijloace materialeTeoria mixta Prin aceasta se explica faptul k jurisprudenta n-a adoptat un criteriu unic pt a det.comercialitatea a.j., ci a dat preferinta folosirii m.multor criterii, indeosebi cel al profitului si al circulatiei.In concluzie :Actele d comert sau mai larg faptele d com.sunt a.j.,fapte juridice si operatiuni eco.prin care se realiz producerea d mf,executarea d lucrari ori prestarea d servicii sau o interpunere in circulatia mf,cu scopul de a obt profit.

Clasificare faptelor de comert

In doctrina clasica f.d.c au fost clasif.in2mari categ:F d c. obiective/subiective.In categ f d c obiective erau incluse a.j. si operatiunile determ.de lege si producatoare de efecte jur.in temeiul legii,independent de calitatea autorului lor pe cand in categ f d c sub erau cuprinse a.j. si operat savars.de un comerciant.In doctrina moderna , cu privire la f d c obi.,unii autori au facut distinctia intre f d c obiective dupa natura lor si f d c obiective dat formei lor.In categ f d c ob.au fost incluse si faptele de comert conexe.

Exista in final 3 categ de f d c :obiective(art3)/subiective(art4)/unilaterale sau mixte(art56).Faptele de comerţ obiective sunt actele juridice sau operaţiunile prevăzute în principal de art.3 Cod comercial. Ele sunt denumite obiective deoarece legiuitorul le-a considerat comerciale datorită naturii lor şi pentru motive de ordine publica.

Faptele de comerţ obiective (Not+Clasificare) Faptele de comerţ obiective sunt actele juridice sau operaţiunile prevăzute în principal de art.3 Cod comercial. Ele sunt denumite obiective deoarece legiuitorul le-a considerat comerciale datorită naturii lor şi pt motive d ordine publica. Orice pers.este liberă să săvârşească ori să nu săvârş.asemenea acte sau operaţiuni. În această situaţie, pers. în cauză intră sub incidenţa legilor comerciale. Faptele de comerţ obiective pot fi împărţite în3 mari grupe: a)Operaţiunile de interpunere în schimb sau circulaţie Aceste operaţiuni corespund noţiunii economice d comerţ, în sensul d activitate de vânz. – cump. a mărfurilor pt a ajunge e la producător la cons.b)Intreprinderile ( operatiunile sunt comercializate numai in cazul in care se desfasoara in cadrul unei activitati organizate. Întreprinderea constituie organizarea autonomă a unei activităţi, cu aj. factorilor de producţie (forţele naturii, capitalul şi munca) de către întreprinzător şi pe riscul său, în scopul producerii de bunuri şi servicii, destinate schimbului, în vederea obţ. unui profit. ) c)Actele juridice si operatiunile conexe(accesorii) ( acestea sunt fapte d comert dat.leg.lor cu a.j.sau operatiunile pe care Codul com.le califica dr.fapte de comert)

Fisiere in arhiva (1):

  • Copiute Drept Comercial.doc