Drept Comercial

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 26 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

1. Calitatea de comerciant (dobandirea calitatii de comerciant, dovada calitatii de comerciant, incetarea calitatii de comerciant)

Potrivit Codului Comercial ,calitatea de comerciant se dobandeste in mod diferit , dupa cum este vorba de o persoana fizica sau societate comerciala. Deosebirea se explica prin caracterele specifice celor doua categorii de sibiecte participante la raporturile comerciale.

1. Dobandirea calitatii de comerciant de catre persoana fizica

Referitor la conditiile cerute pentru dobandirea calitatii de comerciant de catre persoana fizica, in doctrina nu exista un punct de vedere unitar. Astfel, pentru a dobandi calitatea de comerciant exista mai multe puncte de vedere legate de conditiile necesare dobandirii calitatii de comerciant.

Persoana fizica va dobandi calitatea de comerciant numai dupa ce indeplineste urmatoarele conditii :

1 savarsirea unor fapte de comert

2 savarsirea faptelor de comert cu caracter de profesiune ;

3 savarsirea faptelor de comert in nume propriu;

2. Dobandirea calitatii de comerciant de catre persoane juridice

Potrivit art 7 Ccom , pe langa persoanele fizice , au calitatea de comerciant si societatile comerciale. In prezent trebuie sa admitem ca sunt avute in vedere societatile comerciale reglementate de Legea nr 31 / 1990 :societatea in nume colectiv , societatea in comandita simpla , societatea pe actiuni , societatea in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limitata

Spre deosebire de cazul persoanelor fizice care dobandesc calitatea de comerciant prin exercitarea comertului cu caracter profesional,

societatea comerciala dobandeste aceasta calitate ab origine , prin insasi constituirea ei, independent de savarsirea vreunei fapte de comert. In calitatea sa de comerciant, societatea comerciala are toate obligatiile profesionale prevazute de lege pentru comercianti.

Societatile in nume colectiv si societatile in comandita simpla se constituie prin contract de societate , incheiat in forma autentica si inainte de a incepe activitatea comerciala trebuie sa ceara inscrierea in registrul comertului.

Societatile comerciale pe actiuni, cele in comandita pe actiuni si cele cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut, ambele avand continutul prevazut de art. 3 din lege.

In cazul tuturor celor cinci forme de societati comerciale, calitatea de comerciant o au societatile comerciale si nu membrii acestora. Asociatii pt a fi comercianti in numele si pe societatea lor, ca subiecte de drept distincte, daca au acest titlu exercita comertul in mod profesional, dar simpla lor apartenenta la o societate nu le confera, prin ea insasi, calitatea de comerciant.

Calitatea de comerciant a regiei autonome se dobandeste din momentul infiintarii sale, dupa caz, prin hotarare a guvernului sau prin decizia organului administratiei

Fisiere in arhiva (6):

 • Drept Comercial
  • B1.doc
  • B2.doc
  • B3.doc
  • B4.doc
  • B5.doc
  • B6.doc