Drept Comercial

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

1. Izvoarele dreptului comercial, clasificare si prezentare.

- Codul civil

- Legi comerciale

a) Regimul juridic al PFA

Din punct de vedere al regimului juridic, persoanele fizice autorizate pot colabora cu alte PFA, intreprinderi individuale, familiale sau orice persoana juridica sau fizica pentru efectuarea unei activitati economice, insa nu pot angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii.

De asemenea, PFA nu va putea fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva, insa o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata si pe cea de de salariat.

In ceea ce priveste evidenta contabila, PFA isi poate tine singura contabilitatea in partida simpla, nefiind obligata sa isi angajeze un contabil, ceea ce presupune costuri reduse de administrare si reprezinta un avantaj pentru aceasta forma de organizare a afacerii.

In plus, in cazul PFA-urilor functioneaza principiul contabilitatii de casa, si nu cea de angajament, ceea ce reprezinta un alt avantaj al persoanelor fizice autorizate. PFA-urile datoreaza la bugetul de stat o cota de 16% asupra diferentei dintre veniturile realizate (veniturile incasate, si nu cele facturate) si cheltuielile deductibile.

Dezavantajele pe care le are o persoana fizica autorizata sunt : ca PFA –ul raspunde pentru obligatiile sale cu intreg patrimoniul personal, deci cu toata averea personala, neexistand o limitare a raspunderii patrimoniale ca in cazul societatilor cu raspundere limitata (in limita capitalului social).

Un alt dezavantaj este acela ca PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.

b) Emblema si functiile sale

Emblema = bun necorporal, semnul sau denumirea care deosebeste intreprinderile de acelasi gen Emblema este un mijloc de identificare pentru comerciant, este necesara din punct de vedere administrativ in scop de evidenta si control. Este folosita pe toate inscrisurile emanate de la comerciant: contracte, facturi, adrese sau chitante.

c) Cazuri generale de incetare a contractului de societate

- Realizarea obiectului societatii sau imposibilitatea realizarii acestuia

- Consimtamantul tuturor asociatilor

- Hotararea instantei

- Implinirea duratei societatii

- Nulitatea societatii

- Alte cauze stipulate in contractul de societate

d) Conditiile de valabilitate si executare a cecului

Cecul trebuie să fie emis în formă scrisă, eventual pe formularele special emise de către bănci în acest sens şi trebuie să cuprindă următoarele menţiuni obligatorii:denumirea de cec, ordinul necondiţionat de plată a unei sume de bani, numele celui caretrebuie să plătească, locul plăţii, data şi locul emiterii, semnătura emitentului.

2. Regimul juridic al intreprinzatorului persoana fizica, titular al intreprinderii individuale

In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.

Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

PFA isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.

PFA poate cere ulterior schimbarea statutului juridic dobandit si autorizarea ca intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.

PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, daca are calitatea de comerciant.

Creditorii isi vor executa creantele potrivit dreptului comun, in cazul in care PFA nu are calitatea de comerciant.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial.doc