Subiect Drept Comercial

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiect Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 9 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Dobandirea calitatii de comerciant.

Potrivit Codului Comercial ,calitatea de comerciant se dobandeste in mod diferit , dupa cum este vorba de o persoana fizica sau societate comerciala. Deosebirea se explica prin caracterele specifice celor doua categorii de sibiecte participante la raporturile comerciale.

a. Dobandirea calitatii de comerciant de catre persoana fizica .

Pentru a dobandi calitatea de comerciant ,persoana fizica trebuie sa indeplineasca trei conditii :

- sa savarseasca fapte de comert obiective

- sa savarseasca faptele de comert ca profesiune obisnuita

- actele de comert sa fie savarsite in nume propriu.

Unii comercianti persoane fizice trebuie sa dovedeasca conditia capacitatii exercitarii faptelor de comert. In doctrina s-a considerat ca inafara conditiilor impuse de art 7 mai exista si conditia autorizatiei administartiva atunci cand legea impune o astfel de cerinta.

Prevederile alin 1 nu se aplica meseriasilor si taranilor care isi desfac produsele din gospodaria proprie.

b. Dobandirea calitatii de comerciant de catre persoane juridice (societati comerciale)

Spre deosebire de cazul persoanelor fizice, pentru care sunt prevazute conditiile dobandirii calitatii de comerciant, in cazul societatilor comerciale, art. 7 Cod comercial se multumeste cu precizarea ca ele au calitatea de comerciant, fara sa arate in ce conditii dobandesc aceasta calitate. Deosebirea de reglementare juridica se explica prin specificul celor doua categorii de comercianti .

Societatea comerciala dobandeste calitatea de comerciant, prin insasi constituirea ei, independent de savarsirea vreunei fapte de comert . In calitatea sa de comerciant, societatea comerciala are toate obligatiile profesionale prevazute de lege pentru comercianti .

Dobandirea personalitatii juridice se face prin inmatriculare . Inmatricularea este dispusa de judecator care in prealabil verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art. 3. Prin judecator se intelege judecatorul unic al judecatoriei sau judecatorul delegat de registrul comertului.

Dovada calitatii de comerciant

In cazul unui litigiu, se poate pune problema existentei calitatii de comerciant a uneia dintre partile litigiante. Potrivit legii sarcina probei revine partii care formuleaza anumite pretentii. Deci, cel care invoca ori neaga calitatea de comerciant a unei persoane fizice sau a unei societati comerciale trebuie sa faca dovada. O astfel de dovada se poate face cu orice mijloace de proba admise de legea comerciala (art.46 – Cod Comercial).

Dovada calitatii de comerciant se face in conditii diferite dupa cum este vorba de o persoana fizica ori o societate comerciala (persoana juridica).

a . Dovada calitatii de comerciant a unei persoane fizice .

In cazul persoanei fizice, intrucat calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea faptelor de comert obiective cu caracter profesional, inseamna ca aceasta calitate se poate proba numai prin prezentarea unor dovezi din care sa rezulte ca persoana in cauza a savarsit efectiv una sau mai multe fapte de comert prevazute de art.3 Cod Comercial ca profesiune obisnuita in nume propriu. Deci, calitatea de comerciant nu se considera probata cu dovezi privind existenta autorizatiei administrative de exercitare a comertului , inmatricularea in registrul comertului , titulatura de comerciant folosita in anumite inscrisuri, dobandirea unui fond de comert, plata unor impozite pe profit.

b . Dovada calitatii de comerciant a societatii comerciale

In cazul societatii comerciale, calitatea de comerciant se dobandeste prin insusi constituirea societatii. Deci, calitatea de comerciant a societatii comerciale se poate proba prin dovedirea constituirii societatii in conditiile prevazute de lege.

Un mijloc de dovada care ar putea fi folosit este copia certificata de pe inregistrarea in registrul comertului a societatii comerciale (art.4 Legea 26/1990).

Incetarea calitatii de comerciant

In privinta incetarii calitatii de comerciant, trebuie sa se tina seama de conditiile in care aceasta calitate este dobandita.

a . Incetarea calitatii de comerciant a persoanei fizice .

In cazul persoanei fizice, de vreme ce calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea unor fapte de comert obiective cu caracter profesional, inseamna ca persoana in cauza inceteaza sa mai aiba calitatea de comerciant in momentul in care nu mai savarseste fapte de comert ca profesiune.

Trebuie observat ca incetarea savarsirii faptelor de comert poate sa fie temporara sau definitiva.

Conditiile pentru incetarea calitatii de comerciant persoana fizica sunt :

- inregistrarea unei cereri de radiere din registrul comertului si efectuarea radierii.

- incetarea faptica a exercitiului comertului.

Fisiere in arhiva (3):

  • Subiect Drept Comercial
    • Drept comercial - Subiectul 2.doc
    • Drept comercial - Subiectul 3.doc
    • Drept Comercial- Subiectul 1.doc