Subiecte Drept Comercial Anul 2

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Drept Comercial Anul 2.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

1). Calitatea de comerciant

Calitatea de comerciant

Dobandirea: Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste cumulativ mai multe conditii: persoana este cetatean roman sau membru al statelor UE, are capacitatea juridica ceruta de lege, atat capacitate de folosinta cat si capacitate de exercitiu. In privinta capacitatii de exercitiu persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant numai daca are implinita varsta de 18 ani. Faptele de comert trebuie sa aiba carecter continuu si repetat, iar comertul trebuie sa se faca pentru obtinerea profitului. Dovada calitatii de comerciant:comerciantul trebuie sa se autorizeze la primaria locala si sa se inregistreze la Registrul Comertului

Incetarea calitatii: are loc cand persoanele au fost condamnate penal pentru un adin faptele prevazute d elege.

2). Constituirea societatii in comandita pe actiuni

Actele constitutive ale societatii: Contractul de societate se incheie in forma scrisa ceruta de lege, el trebuie sa cuprinda elementele prevazute de art 8 din legea 31/1990, aceste elemente au fost deja evocate, deci vom analiza doar elementele specifice.

Asociatii: SCA poate avea ca asociati pers fizice si juridice, nr de asociati nu poate fi mai mic de 2 cu conditia sa existe asociati din cele 2 categorii: comanditati si comanditari.

Firma: se compune dintr-o denumire proprie de natura de a o deosebi de firma altor societati si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregimea „societate in comandita pe actiuni”.

Actiunile: actionarii sunt atat asociati comanditati cat si comanditari, legea insa obliga ca in actul constitutiv sa se arate care sunt asociatii comanditati si care sunt asociatii comanditari.

Administratorii societatii: pot fi numai asociati comanditati.

Statutul societatii: cuprinde date privind identificarea asociatilor si clauze privind organizarea, functionarea si desf. act.

Formalitatile necesare constituirii: intocmirea actelor constitutive, inregistrarea societatii.

3). Efectele deschiderii procedurii insolventei

Deschiderea procedurii insolventei produce anumite efecte juridice, efectele nu au ca obiect pers debitorului si patrimoniul acestuia, efectele se refera insa la drepturile si obligatiile debitorului precum si la drepturile si obligatiile tertilor: efectul ridicarii dreptului de administratie; efectul suspendarii actiunilor judiciare si extrajudiciare; efectul interdictiei vanzarilor; efectele suspendarii tranzactionarii pe pietele reglementate.

Bilet nr. 2

1). Natura juridica a fondului de comert

Precizari prealabile: referitor la fondul de comert si natura juridica, in doctrina au fost emise mai multe teorii. Una din primele teorii asuprea fondului de comert a fost teoria personificarii fondului de comert, mai multi adepti au avut teoria universalitatii de drept si de fapt.

Teorii:

a). Teoria personificarii fondului de comert: potrivit acestei teorii fondul de comert este un subiect de drept autonom, fondul de comert are firma, denumire, emblema, sediu, patrimoniu, drepturi si obligatii proprii, patronul nu este decat reprezentantul fondului de comert. Aceasta teorie nu mai este sustinuta deoarece ea contravine principiului unitatii patrimoniului consacrat de art 1718/cod civil.

b). Teoria universalitatii de drept: se considera ca fondul de comert constituie o universalitate juridica ceea ce echivaleaza cu existenta unui patrimoniu autonom cu drepturi si obligatii distincte de dr si obl. Civile. Aceasta teorie a fost respinsa pt ca efectele sale sunt aceleasi ca si in cazul teoriei personificarii fondului de comert.

c).Teoria universalitatii de fapt: Fondul de comert repr un ansamblu de bunuri eterogene care, prin vointa titularului formeaza un obiect distinct de elem care il compun.

d). Teoria patrimoniului de afectatiune: fondul de comert a fost calificat ca un patrimoniu de afectatiune.

e). Teoria prop. Incorporale: in prezent majoritatea autorilor considera ca fondul de comert repr un drept de prop. Incorporata ca si dr de prop. Intelectuala.

2). Societatea comerciala in nume colectiv

Notiune: SNC este o grupare restransa de 2 sau mai multe persoane pe baza deplinei increderi intre asociati special destinata pentru afaceri mici.

Asociatii pot fi pers fizice si juridice. SNC dobandeste personalitate comerciala. Conducerea este asigurata de toti asociatii. Administrarea se face de unul sau mai multi administratori. Reguli speciale de dizolvare: falimentul, incapacitatea, retragerea, excluderea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Drept Comercial Anul 2.doc

Alte informatii

Univ dimitrie cantemir