Accesiunea Imobiliara

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Accesiunea Imobiliara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Accesiunea imobiliara artificiala

Presupune interventia omului si da nastere unei obligatii de plata a despagubirilor in sarcina proprietarului terenului catre acela in detrimental caruia s-a produs accesiunea. Cazuri :

1.Constructiile, lucrarile si plantatiile au fost facute de proprietarul terenului dar cu materialele altuia. In acest caz proprietarul terenului devine si proprietar al constructiilor, lucrarilor, etc insa are obligatia de a plati contravaloarea materialelor, putand fi obligat si la plata de daune interese, in functie de buna credinta sau reaua credinta a acestuia. Pe de alta parte proprietarul materialelor nu are dreptul sa le mai ridice in masura in care au fost incorporate in sol.

2.Constructiile au fost facute de o persoana cu materialele sale pe terenul altcuiva. Proprietarul terenului are dreptul(nu obligatia) de a invoca accesiunea si de a dobandi proprietatea asupra constructiilor, lucrarilor, plantatiilor fiind indatorat de a-l despagubi pe constructor. In situatia in care propr terenului nu isi valorifica dr de accesiune lasandu-l pe constructor sa foloseasca constructia atunci el nu va mai putea fi obligat la despagubiri.

Uzucapiunea de la 10-20 ani

Aceasta apare ca un mod de dobandire derivat in sensul ca presupune neaparat un titlu translativ adica un raport juridic personal si determinat intre transmitator si dobanditor.

Conditii speciale :

1.Existenta unei posesii utile si de buna credinta exercitata de la 10-20 ani

2.Existenta unui just titlu pe care sa se intemeieze posesia.

Posesia este utila atunci cand are cele doua elemente componente animus si corpus si are calitatile reglementate in cod civil(este continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar). Buna credinta apare ca o conditie a posesiei distincta de cerintele privind calitatile si durata acesteia. Posesia este de buna credinta atunci cand se intemeiaza pe credinta posesorului ca o exercita in calitate de proprietar al imobilului respectiv. Acesta considera ca transmitatorul dr de propr avea in mod cert aceasta calitate. Daca posesorul a cunoscut cauza de anulabilitate a actului juridic acesta nu va mai putea invoca dobandirea dreptului prin uzucapiune, intrucat ii lipseste buna credinta. Buna credinta se prezuma pe cand reaua credinta tre dovedita de cel care o afirma.

Justul titlu

Fisiere in arhiva (1):

  • Accesiunea Imobiliara.doc