Administratie Publica Locala

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Administratie Publica Locala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept, Stiinta Administratiei

Extras din document

Adiminstratia Publica Locala.

# Principiile organizarii administratiei publice locale.1. Principiul autonomiei locale-pp dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, în numele si în interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, în conditiile legii. Autonomia locala se exercita de consiliile locale si primari, precum si de consiliile judetene, autoritati ale administratiei publice locale, alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat

2. Principiul descentralizarii serviciilor publice- pp transferarea unora dintre serviciile publice din competenta organelor centrale si organizarea lor autonoma, atribuirea de organe proprii si a unui patrimoniu distinct de autoritatea centrala din care a fost desprins, autoritatilor administratiei publice locale.

Descentralizarea administrativa teritoriala pp dreptul unei colectivitati locale, înglobata într-o colectivitate mai vasta… de a se administra prin propriile mijloace”.

Descentralizarea serviciilor publice are ca scop satisfacerea nevoilor si intereselor cetatenilor. Autoritatile adm publice centrale nu vor putea stabili sau impune nici un fel de responsabilitati autoritatilor adm publice locale, în procesul de descentralizare a unor servicii publice ori al crearii de noi servicii publice, fara asigurarea mijloacelor financiare corespunzatoare pentru realizarea respectivelor responsabilitati.

3. Principiul deconcentrarii serviciilor publice. deconcentrarea serviciilor publice presupune recunoasterea în favoarea agentilor statului, furnizori ai serviciului public, repartizati pe întregul teritoriu al tarii, a unei anumite puteri de decizie. În realitate însa tot statul decide, dar nu de la nivelul autoritatii centrale, ci direct în cadrul unitatii administrativ-teritoriale, la nivelul serviciilor publice respective. Acestea nu au statut de autonomie ci au o dubla subordonare ierarhica: pe plan local fata de prefect iar pe plan central fata de ministere sau alte autoritati centrale. În România sunt deconcentrate spre exemplificare, serviciile exterioare ale ministerelor în unitatile administrativ-teritoriale: directiile generale judetene, agentiile, inspectoratele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Administratie Publica Locala.doc