Caracterizarea Metodelor de Reglementare in DIP

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Caracterizarea Metodelor de Reglementare in DIP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Obiectul dreptului international privat il reprezinta raporturile juridice de drept privat in sens larg, cu element de extraneitate inchieiate intre persoane fizice/persoane juridice.

Art. 1 din Legea 105/1992: Prezenta lege cuprinde:

a) norme pentru determinarea legii aplicabile unui raport de drept international privat

b) norme de procedura in litigii privind raporturi de drept international privat

In intelesul prezentei legi, raporturile de drept international privat sunt raporturile civile, comerciale, de munca, de procedura civila si alte raporturi de drept privat cu element de extraenitate.

Elementul de extraneitate/strain din componenta obiectului dreptului international privat reprezinta acea imprejurarea de fapt prin intermediul careia un raport juridic de drept privat are legatura cu unul sau cu mai multe sisteme de drept straine.

Elementul de extraneitate nu este un element in plus din componenta raporturilor juridice de drept privat. Intalnim elementul de extraneitate la nivelul oricaruia dintre elementele traditionale ale raportului juridice de drept civil.

In cadrul unui raport juridic de drept international privat putem sa intalnim unul sau chiar mai multe elemente de extraneitate.

Elementele de extraneitate le putem intalni:

- la nivelul subiectelor putem intalni:

- cetatenia

- nationalitatea

- domiciliul

- fondul de comert

- resedinta

- la nivelul obiectului putem intalni: obiectul este situat in strainatate

- in cazul continutului avem in vedere materializarea acestor drepturi si obligatii (locul incheierii unui act juridic, locul judecarii unui litigiu, locul producerii unui fapt cauzator de prejudicii, etc.)

Raporturile juridice care nu pot forma obiect al dreptului international privat: Cele din sfera domeniului public nu pot constitui niciodata obiect al dreptului international privat, pentru ca obiectul dreptului international privat presupune si aplicarea normelor straine, iar in cazul celor de drept public acest lucru nu se poate.

Probleme care apar in legatura cu solutionarea obiectului dreptului international privat:

- determinarea legii materiale pentru reglementarea raportului juridic respectiv

- determinarea legii procedurale

- determinarea efectelor unui drept dobandit in strainatate

- determinarea efectelor hotararilor judecatoresti pronuntate in strainatate

2. Norma conflictuala

Norma conflituala – reprezinta o norma juridica specifica DIP, avand o structura specifica, norma ce desemneaza legea materiala direct aplicabila unui raport juridic de DIP.

Norma conflictuala are un caracter prealabil in solutionarea unui raport juridic cu element de extraneitate. Dupa desemnarea legii materiale direct aplicabile, rolul normei conflictuale inceteaza. Astfel efectele raportului juridic si drepturile si obligatiile partilor unui raport juridic nu se produc ca urmare directa a aplicarii normei conflictuale. Aceste efecte se produc ca urmare a dispozitiilor normelor materiale ce au fost initial desemnate de norma conflictuala.

Normele conflictuale pot avea caracter national facand parte din sistemul de drept national, sau pot fi adoptate pe calea conventiilor si tratatelor internationale, avand caracter uniform pentru mai multe state.

Structura normei conflictuale

Literatura apreciaza ca norma conflictuala cuprinde doua parti:

- prima parte se numeste continut

- a doua poarta denumirea de legatura normei juridice

Continutul reprezinta acea parte a normei conflictuale care desemneaza materia de drept, sau domeniul concret al raportului juridic reglementat de norma respectiva.

Legatura reprezinta acea parte a normei conflictuale prin care este indicata legea materiala direct aplicabila.

Cele doua elemente structurale sunt legate intre ele prin intermediul punctului sau elementului de legatura al normei conflictuale.

Punctele sau elementele de legatura cel mai des utilizate in cadrul normelor conflictuale sunt cetatenia, teritoriul, autonomia de vointa, pavilionul navei sau aeronavei. In sistemul nostru de drept, principala sursa de norme conflictuale o reprezinta legea 105/1992 privind reglementarea raporturilor juridice de DIP.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Metodelor de Reglementare in DIP.doc