Contencios Constitutional

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Contencios Constitutional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Curtea Constituţională a României este un organ

a. politic

b. jurisdicţional

c. politico-jurisdicţional

ANS: C

2. Reguli specifice controlului exercitat printr-un organ jurisdicţional

a. deciziile au efecte inter partes litaiganes

b. deciziile sunt opozabile erga omens

c. se realizează de către instanţe specializate

ANS: A

3. Reguli specifice controlului exercitat printr-un organ specializat

a. autoritatea care efectuează controlul are o competenţă generală

b. deciziile sale au efecte numai inter partes litigantes

c. este independentă faţă de alte autorităţi

ANS: C

4. Modelul american

a. a fost impus pe cale pretoriană

b. este rezultatul evoluţiei modelului european

c. este prevăzut în Constituţia S.U.A.

ANS: A

5. Reguli specifice modelului european

a. a fost influenţat de concepţia şcolii normativiste a lui Hans Kelsen

b. controlul este descentralizat

c. efectele deciziilor nu sunt opozabile "erga omes";

ANS: A

6. Evoluţia controlului de constituţionalitate în România

a. a fost impus pentru prima dat prin Constituţia din 1866

b. autoritatea competentă sub Constituţia din 1923. era Curţii de Casaţie, în secţiuni reunite

c. în perioada comunistă, controlul a fost realizat de Curtea Supremă

ANS: B

7. Curtea Constituţională

a. este subordonată Parlamentului

b. face parte din puterea judecătorească

c. garantează supremaţia Constituţiei

ANS: C

8. Curtea Constituţională are o natură politică datorită

a. modului de numire a judecătorilor

b. atribuţiilor sale

c. componenţei sale

ANS: B

9. Preşedintele Curţii Constituţionale

a. nu poate fi reales

b. este numit de Preşedintele României

c. este ales de plenul Curţii

ANS: C

10. Preşedintele Curţii

a. este ales prin vot secret

b. poate fi judecător raportor

c. este ordonator principal de credite

ANS: A

11. Magistraţii asistenţi

a. sunt subordonaţi preşedintelui Curţii

b. nu pot participa la deliberări

c. sunt numiţi de către Parlament

ANS: A

12. Reguli specifice activităţii jurisdicţionale a Curţii

a. cvorumul de lucru este de 6 judecători

b. cuprinde o singură fază, cu carcter deliberativ

c. deciziile se iau întotdeauna cu votul a 5 judecători

ANS: A

13. Reguli privind statutul Curţii Constituţionale

a. organizare şi funcţionare sunt de natura legii organice a Curţii

b. competenţa şi componenţa sunt de natura regulamentului Curţii

c. statutul Curţii se defineşte prin raportare exclusiv la Constituţie

ANS: A

14. Reguli specifice numirii în funcţia de judecător la Curte

a. minim 18 ani vechime în muncă

b. numirea se poate face fără acordul prealabil al candidatului

c. candidatul să nu fi îndeplinit un mandat de judecător constituţional

Fisiere in arhiva (1):

  • Contencios Constitutional.doc